Nordiska mediekoncerner är just det, nordiska. De största nordiska mediekoncerner får den övervägande delen av sina inkomster från den nordiska marknaden. De är alltså långt i från internationaliserade. Det visar statistik från Nordicom.
Siffrorna är visserligen från år 2007 och både Schibsted och Bonnier har investerat internationellt sedan dess, sannolikt är det fortfarande endast den finska Sanoma-koncernen som hämtar mer än hälften av sina intäkter utanför Norden. År 2007 når Sanoma 26 miljarder kronor i omsättning och är snäppet mindre än Bonnier som ligger på 29 miljarder kronor. MTG/Metro hämtar nästan var tredje krona utanför Norden.  För Bonnier och Schibsted är var femte krona pengar tjänade utanför Norden.
Sanoma omsätter år 2007 13 miljarder kronor utanför Norden. Det är lika mycket som Schibsted, Bonnier samt Metro och MTG gör. Sanoma har utnyttjat sin position som fet katt på en hemmamarknad utan riktig konkurrens. Ändå är Sanoma internationellt sett en blygsam spelare.
Siffrorna kan förklara Schibsteds och främst Bonniers investeringsvilja utomlands. Tillväxtpotentialen i Norden är blygsam. Och riskerna behöver spridas över ett antal andra marknader. Frågan är bara vad en nordisk spelare ska lägga miljarderna på? Bonnier har köpt amerikansk fackpress för miljardbelopp medan Schibsted tror mer på eftertextannonser online i Spanien. Kanske är det Sanoma som sitter med facit?


Kommentarer

Ett svar till ”Så in i Norden nordiska”

  1. Profilbild för Skrivhäftet
    Skrivhäftet

    Det är inte ofta som någon upptäcker Erkko-media på svenska. Det kan tilläggas att utlandsbevakning har alltid varit av hög kvalitet i finska medier till skillnad från den 53 amerikanska delstaten Sweden. (Det gäller även etermedier).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *