Veckorapporten – Kreab passerade JKL och professorns brev till LO


Tack Sunit och Frank och alla på King för Åhléns utomhuskampanj som bygger kategorin vårkonsumtion. Är det någon byrå som ska dra oss ur krisen och vintern är det reklambyrån King och dess yttersta uppdragsgivare Antonia Ax:son Johnson, som äger Åhléns. Medan dessa räddar våren och Sverige, avlämnar jag min veckorapport.

Veckans Hyckel: ”Jag ogillar skarpt drevjournalistik för den gör allt svart och vitt och människor demoniseras till den grad att de bara kan bli till åtlöje eller föraktas. Det är otäckt”, skriver Aftonbladets politiska chefredaktör i en krönika. Men vilken tidning jobbar du på då, Helle? Rentav dags att avgå?

Veckans Volvo-Ford: Sony Ericsson brakar loss med en storlansering av mobilen W715 Walkman samtidigt som pressen publicerar rykten om att Sony och Ericsson ska separera efter uteblivna framgångar. Ser vi ett mobiltelefonins Volvo-Ford? Eller ännu värre, GM-Saab?

Veckans Statliga Kalldusch: Regeringens lagrådsremiss föreslår att de flesta av förslagen från public service-utredaren Rose-Marie Frebran (kd) inte ska komma med i propositionen om public service som ska läggas före sommaren. Därmed blir det ingen moms på 25 procent på programinköp och ingen direktfinansiering. Däremot ska tv-avgiften heta ”radio och tv-avgift”, enligt lagrådsremissen. Sponsring och programming blir fortsatt tillåtet. Då får vi se it-företaget som sponsrar Melodifestivalen och Kålmården betala för att få Wildkids i ruta även framöver. Men uppenbarligen saknar alliansen idéer om hur SVT ska använda sina årliga 4 miljarder kronor för att skapa innehåll och som inte reklamtv-kanalerna kan bjuda på. Eller ligger alliansen lågt för att hålla SVT på gott humör över nästa valperiod för att få rejält med utrymme i rutan?

Veckans Koncept:  TV3 och Lidl samarbetar kring tv-programmet Lyxfällan. Varje vecka vinner en glad konsument en månad mat hos Lidl. Man kan se hur kugghjulen har snurrat i marknadsförarnas hjärnorna. Men varför känns den här världen så torftig ibland?

Årets strukturomvandling: Google lägger 2,2 miljarder kronor på att bygga om Stora Ensos nedlagda pappersbruk i Fredrikshamn i Finland till en hall med servrar som ska göra världens information tillgänglig via dator. Från att ha producerat papper, kanske till tidningar börjar bruket producera digital information.
Kan mediemarknadens strukturomvandling bli mer levandegjord än så?

Veckans Omvändelse: Hur kommer det sig att Bonniers spjutspetsutvecklare Mattias Fyrenius (TV4) och Sara Öhrvall (Bonnier-koncernen) debuterade som twittrare nästan samtidigt i veckan så där tre år efter att mikrobloggen lanserades?  Uppsträckning på Bonnier?

Veckans Uppläxning: Expressens Sakine Madon slaktar unga politiker som vill göra karriär i Bryssel. Inte särskilt väl underbyggt, men ack så brutalt och underhållande och, ja, ointegrerat

Veckans Omkörning: Kreab är inte längre Sveriges största pr-byrå. Byrån hade under 2008 en byråintäkt i Sverige på runt 130 miljoner kronor. Men JKLs intäkt ligger åtminstone 10 miljoner högre. Byrån har därmed för första gången passerat Kreab. Kreab har haft Carl Bildt (m)  på olika nyckelposter, men det hjälpte tydligen inte mot Göran Persson (s) som JKL har haft på lönelistan.   

Veckans Sämsta Självförtroende: LO tidningen skickar ut ett pressmeddelande för att berätta att tidningen har en intervju med Wanja Lundby-Wedin. Men halloj, är inte LO-tidningen LOS hus organ och borde ha full access till LOs ordförande?

Veckans Roligaste: Professor Bo Rothstein skriver LO-tidningens chefredaktör Tommy Öberg och ber att få slippa tidningen: ” I många år har ni varit vänliga att skicka mig LO-tidningen. Men jag måste nu dessvärre be om att denna friprenumeration upphör. Det har varit en del av mitt arbete att hålla mig ajour med er tidning, men nu känner jag mig inte motiverad längre. Arbetet jag har som professor utför jag mot en lön, men jag förstår nu att för att vara riktigt motiverad för att arbeta skall man inte bara ha lön utan också en bonus. Utan bonus, så förstår jag det, kommer man inte att göra ett fullgott jobb. Jag har frågat min arbetsgivare, Göteborgs universitet, om de vill ge mig lite bonus, men både dekan och prefekt tycker att jag skall göra ett fullgott arbete för den lön jag erhåller och att jag inte skall behöva någon särskild bonus för att göra mig jobb. Jag har svårt att hitta något riktigt bärande motargument mot dem, så detta med att helt bonuslöst läsa LO-tidning måste nu dessvärre upphöra.”
http://www.rothstein.dinstudio.se/

Veckans Kain och Abel: Michael Storåkers är chef för McCann-nätverket och Björn Larsson är chef för Lowe. De är de svenska höjdarna i byrånätverket IPP och är som bibelns brödrapar Kan och Abel.  Hatkärlek är ordet som bäst beskriver byråbrödernas relation. Båda har ett starkt behov av att överträffa den andra och just nu är det inte enkelt för någon av dem att övertrumfa den andre. Michael Storåkers tappar 15 miljoner i intäkter när kunden Telia drar vid årsskiftet. Björn Larsson planerar att säga upp ett 20-tal medarbetare som har jobbat med Saab i flera år. Och reklambyrån Paradiset är sedan länge slukad av DDB.

Veckans Blogg

  • Marcus Dunbergs oförskämda vardagsbetraktelser från oben är roliga.
  • Ola Eriksson på Digmar gör en bra spaning om att bloggare mest tycks bli konsulter när de blir nåt.
  • Expressens Thomas Mattsson ger intressanta inblickar i hur han som ny chefredaktör börjar sopa igen spåren från sin företrädare. Men en rättelsespalt? Tveksamt om den kan vända Expressens upplageras.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *