Lapidus vs Schulman – Jurister vs Mediefolk


Jurister är faktiskt roliga att skriva om. Roligare än reklamare och mediefolk. Det visar min lilla utvärdering efter två månader som affärsjuristreporter på Affärsvärlden. Men ibland dyker spöken från förr upp.
Efter att ha skrivit nästan bara om marknadsföring och medier i tio år, känns det som ett stort steg att börja skriva om affärsjuridik. Jag såg framför mig Ally McBeal, stenhårda män och kvinnor i kavajuniformer, miljoner, nej miljarder och dopade fredagseftermiddagar med advokatbyrån indränkt i champagne. Ännu är jag inte besviken.


Och de gamla karaktärerna från mitt förra jobb hälsar på ibland, lite som spöken. Fick höra att författaren och juristen Jens Lapidus sitter och skriver på något som ska bli klart under veckan. En stämningsansökan mot komikern Alex Schulman. Det är Billy Butt som vill driva ett förtalsmål mot Alex Schulman med hjälp av byrån Försvarsadvokaterna.   
Roade mig med att betygsätta jurister, reklamare och mediefolk ur en journalists perspektiv med hjälp av faktorer som tillgänglighet, retorisk kompetens, precision i ordvalet, skvallerfaktor, kompetens som samtalspartner, tillgång till viktig info, makt och inflytande över pengar. 
Juristerna vann med hjälp deras av maktposition och förmåga att utrycka sig. Reklamarna hade kunnat ge juristerna en match om de hade haft mer makt och pengar att hantera. Mediefolket är förstås en underbar grupp att bevaka, men vältaliga är de inte och så värst mycket makt och pengar sitter de inte heller på.


Kommentarer

4 svar till ”Lapidus vs Schulman – Jurister vs Mediefolk”

 1. Profilbild för Biffen
  Biffen

  Äsch, du bara skriver och skriver. Är det så kul egentligen?

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Biffen, vad menar du. Om det är roligt att skriva? Ja. Eller om det jag skriver är roligt? Vette f-n. Vi tar en fika ngn dag o snackar om det, ok?

  – r

 3. Profilbild för Biffen
  Biffen

  Tack. Ska tänka på saken. Fikat alltså. För du bjuder väl? Egentligen tycker jag livet är för kort för fika. Fika känns lite defensivt, lite stillastående men om du kan ta det på representationskontot. Hallongrotta är gott. Men jag hör av mig om jag blir kaffesugen. Skriv på under tiden. Det är okej. Någon måste ju göra det också. Medan vi andra drar landet ur krisen menar jag. Skojar lite. Kämpa på.

 4. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Hallongrotta? Nej, nej NEJ! Vi ska inte fika i Sundbyberg, Biffen. Vi ska fika på ett ställe som säljer soyalatte. OCh jag ska bjuda, när du har dragit landet ur krisen alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *