Klockan ringer för Odd…och Wanja

Vem går först? LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin eller SEBs infochef Odd Eiken?Drevet går mot LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin. En del tror att det är dags för LOs ordförande att packa ihop efter att hon uppenbarligen inte har haft koll på AMF-chefernas pensionsavtal.
”Inte så konstigt”, påpekar mediechef P. ”Hon sitter ju i 20 styrelser medan Marcus Wallenberg och andra styrelseproffs sitter i 4-5”. 
De andra i styrelsen hade heller ingen koll, Wanja måste i inte oundvikligen få sparken av LO, men kanske vill hon gå självmant?

Drevet får oss för en stund att glömma förra veckans. Drevet mot SEBs chefer.
Odd Eiken, SEBs informationschef jobbade sig igenom skandalernas Skandia. Men det är tveksamt om han får lämna jobbet som SEBs informationschef med en oöm bakdel efter hanteringen av stormen kring ledningens höjda löner. Ryktet säger att han får sparken.
Det skulle vara lätt sensationellt. Odd Eiken är en moderat kommunikationskarriärist i rakt nedstigande led från Kreabs grundare Peje Emilsson och Stenbecks tidigare presshejduk Janerik Larsson.
Via Odd Eiken är den krisdrabbade banken sammanlänkad med moderaterna i regeringen och frågan också den påverkas av krisbanken.
Odd Eiken är en överlevare. Brilliant, säger några. Arrogant, säger andra.
”Han gav Skandia-chefen Lars-Eric Peterssons rådet att jobba gratis i ett halvår. Var det så smart”, undrar P.
Odd Eiken gjorde två år på Skandia, men kanske kom in när den västa krisen var avklarad. Hans råd räddade inte jobbet åt vd Lars-Eric Peterssons. Odd Eiken har också varit chef för pr-byrån Kreabs krishantering och det vittnar om att han kanske är en räddare i nöden. Frågan är om det räddar honom också denna gång? SEB och dess pr-byrå Kreab har inte precis skapat ett skolboksexempel av sin hantering av kriserna. SEB har varit mer eller mindre en lam anka för medierna att jaga på.
Ytterst, måste Odd Eiken ändå vara ansvarig för SEBs brister i kommunikationen under krisen.  Går han inte själv lär banken lyfta ut honom.
Som tidigare Timbro-vd och ordförande för Moderat skolungdom och statsekreterare på utbildningsdepartementet navigerar Odd Eiken väl i moderata farleder. Hans fru Ingrid Eiken är dessutom statssekreterare hos kulturminister (m) Lena Adelsohn-Liljeroth.  Odd Eiken är tillräckligt gammal för att ha koll på den såkallade bunkern, samlingsnamnet för den lilla grupp av äldre moderater som drev partiet från liten kärntrupp av äldre män. Odd Eiken är också ung nog för att skapa relationer moderaterna i den sittande regeringen. 
Får han sparken från SEB ska han nog inte räkna med hjälp från partiet som har haft en hög svansföring visavi banken, kanske för att extra noga understryka självständigheten mot kapitalets riksbank.  Och partiet lär inte ta några risker att förlora väljare på att bli sammankopplade med en bankdirektör som lät kommunikationen gå över styr. Hur mycket partikamrat han än är så måste valsegern säkras i första hand.
Så ska vi säga att Odd sitter på Kreab i Bryssel inom ett år?


Kommentarer

3 svar till ”Klockan ringer för Odd…och Wanja”

 1. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  Det är fel att tro att krishantering hänger på en duktig kommunikationsdirektör, infochef eller smart krishanteringskonsult. I syvene och sist handlar det om huruvida de som drabbas av krisen och har makten i sina organisationer lyssnar på de goda råden.

  Det händer sällan, då den som drabbas av krisen tar det personligen och vill ha kontroll i situationen. Då väger goda (och dyra) råd lätt. Den som kan rädda situationen är då enligt min erfarenhet en styrelse som kliver in och plockar undan den som drabbats. Men i Vanjas fall verkar styrelsen vilja putta henne ut till medierna. Men sånt här borde Vanja kunna. Dock måste jag säga efter att ha sett sådant här från nära håll ett antal gånger att jag slutar aldrig förvånas hur oproffsigt proffsen agerar och reagerar i kriser.

  Men säg inget – annars skulle de inte köpa dyra tjänster som de sedan skiter i när det gäller…

 2. o idag fick han gå….

 3. […] Odd Eiken, PR-byrån Kreabs gamle krishanteringschef och numera informationschef på SEB. Krishanteringen fungerade “inge´ vidare” på SEB. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *