Dags att byta logga – eller?


Byta logga vill många göra. Men hur ofta är det nödvändigt?

 •  
  Det byts mycket loggor i landet. I alla fall med tanke på kostnaden att byta skyltar på butiker, uppdatera reklam och visitkort och annat som är kopplat till loggan för att inte tala om byrån som ska göra jobbet.
  Byta logga kan det finna tre orsaker till:
 •  När loggan är förknippad med något negativt som företaget behöver distansera sig ifrån.
 • När företaget nybildas via fusioner eller förvärv.
 • När företaget behöver stärka sig internt och behöver en symbol som arbetsstyrkan kan fokusera på.

I praktiken finns det förstås mindre logiska förklaringar till bytet av logga.

 • När en ny vd eller marknadschef stövlar in och vill lämna avtryck efter sig.
 • När företaget moderniserar för moderniseringens skull.
 • När företaget har anlitat en konsult som tycker det är viktigt att byta logga.

På bilden ovan syns fyra loggor. Till vänster syns Svensk Direktreklams tidigare logga. Förra veckan byttes den mot den till höger. Den nya loggan tillverkad av byrån Amore symboliserar en kompass som ”visar vägen”, enligt SDRs marknadschef. Syftet är att modernisera SDRs grafiska profil. Företagsledningenkanske behöver kompassen för att navigera sig fram på marknaden?

Ytterligare ett steg till höger är Telenors logga som företaget började använda för runt tre år sedan. Den togs fram då Telenor köpte svenska Vodafone för 10 miljarder kronor och ska symbolisera en evigt snurrande propeller. Blomman längst till höger är en blåsippa och Sverigedemokraternas tre år gamla logga. Partiet anklagades för att ha snyltat på Alzheimerfondens förgätmigej och Telenors propeller.

Det är spännande att fundera på varför organisationer och företag byter logga egentligen. Jag har aldrig läst någon undersökning som säger att byte av logga skulle ge ökad försäljning eller någon annan mätbar effekt på kärnaffären. En annan fundering är om det går mode i loggorna. Just nu verkar det som om alla loggor ska kunna rulla eller röra på sig. Kanske en naturlig utveckling eftersom loggor ska fungera också animerat i denna den röliga bildens tidevarv.


Kommentarer

Ett svar till ”Dags att byta logga – eller?”

 1. Och sedan finns det de som byter logo utan att det märks – vilket är hela poängen. Jag tänker på företag som GE och Coca-Cola, där logon ritas om ungefär vart tionde år för att fortsätta att vara distinkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *