Innan allt tar slut – veckorapporten


Hur ofta ligger man fas med sin tid. Hur ofta förstärks ditt varumärke av att alla krafter samverkar till din fördel? Hur tänker Hans Andersson Recykling som åker omkring med apokalyptisk reklam på lastbilarna som i bilden ovan? De flesta kommunikationsexperter skulle sannolikt anse reklamen som tondöv för det dystra ekonomiska läget. Och varför skriver jag veckorapport först sent på söndag?
När vi ändå håller på att prata tid och tajming…

Veckans Retro: Tidningen Hallå kallade sig för ”en tidning för en annan tid än 1984”. Den startade tio år efter att George Orwells dystra framtidsscenario inte hade besannats. Under städningen hittade jag ett gammalt exemplar med annonser för cd (nån som minns?), hyllningsartikel till Jan Stenbeck och en annons med copyn ”nu kan du sända fax med Siemens GSM-telefoner”.
 ”1984 års yuppie drömde om pengar – idag jagar han information. Världen accelererar och byter skepnad. Orwells vision blir mer avlägsen för varje år. Något har hänt. Och tidningen Hallå är en av konsekvenserna”, skriver redaktör Thord Eriksson, idag på Fokus. Några nummer senare försvann tidningen spårlöst. Mycket kanske har förändrats. Men snömos har aldrig någon velat betala för.

Veckans Tingeling: När gör någon en parodi på SVTs hantering av sin egen parodi på ryska melodifestivalare? Förresten, det kanske inte behövs. SVTs pudlande får Mr Twittranen Virtanen vs Amelia att framstå som en rakryggad tax på pudelfarmen.

 Veckans Smeknamn: SRs två nya chefer Cilla Benkö och Mats Svegfors har redan fått det monstruösa gemensamma interna smeknamnet Matszilla.  Reptilhjärna eller respekt? Vi får se.

Veckans Gästbloggare: Hotell Clarion skaffar gästbloggare. Får de betala eller betalt för att ta in på hotellet?

Veckans Orakel: De här personerna ska vi ha koll på tycker branschorganisationerna. Med anledning av Guldägget bjuder Dagens Industri in Alan Rosenfeld från Apple. Han ska prata om ”Convergence of Media”, ja hur du gör för att ”nå ut till framtidens mediekonsumenter”. Sveriges Marknadsförbund bjuder in Suns John C Havens som ska prata om Authenticity and transparency, alltså ”äkthet och transparens” och hur du gör för att jobba med sociala medier. Sveriges Mediebyråer bjuder in en internationell trio med anledning av Stockholm Mediaweek. Det rör sig om Nikesh Arora, Google, Tom Gardner, The Motley Fool och Maurizio Vitale, Discovery Networks. Som vanligt, ingen representant för de som star för mediefiolerna, alltså annonsörerna.

Veckans Citat 1: ”Alla har fullt upp med att antingen stoppa huvudet i sanden eller i arslet.” (Joakim Jardenberg, vd på Mindpark.)

Veckans Citat 2: ”De flesta mediebyråer kan inte hantera en målgrupp under 1 miljon. Och kommer inte att kunna det med nuvarande ersättnings och kompetensnivå. Eller arbetssätt.” (Peter Granström, chef för planning på Holy Diver).

Veckans Konspiration: Varför får jag för mig att Gina inte gillar Tricot? Alltså klädmärket. Ska Gina Tricot blir folkliga Gina. Eller göra en HM och bli GT?

Veckans Musik: Innan solen kommer och allt är återfött: Anna Järvinen och Motoboy.

Veckans Varumärkesras: ”Varumärkesexperten” Thomas Gad uttalar sig tvärsäkert i Dagens Industri, lördag 21 mars, om att AMF pension har kastat 100-tals miljoner reklampengar i sjön, tack vare cheferna Christer Elmhagen och Ingvar Skeberg girighet. Men lämnade inte AMF lite styrkebesked när bolaget omdelbart sparkade Ingvar Skeberg? Kanske byggde rentav AMF sitt varumärke lite?


Kommentarer

2 svar till ”Innan allt tar slut – veckorapporten”

  1. Apropå Oraklen: Apple är väl ändå en annonsör?

  2. Profilbild för Rolf van den Brink
    Rolf van den Brink

    Jag tänker mig Apple som enkommunikationskanal, men det kanske säger mer om hur sjuk jag är….

    – r

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *