It’s a Man’s Man’s Manfreds World

På väg till körskolan i Grums brukade vi möta Leif och hans pappa halvvägs. Pappa och jag väntade tysta i Saaben på att de skulle komma i Volvon som luktade bensin och gammal sprit. Det enda ljudet som hördes var när pappa drog handen över skäggstubben  ”strrrrrrrrriccccccccch”. Just det ljudet får mig att tänka på tv-koncernen MTG.

Under de senaste sex åren har ledningen dominerats av män, inte sällan med lätt skäggstubb. MTGs Sverige-vd Manfred Aronsson, värvad från SBS/Kanal5, har sedan han började i höstas inte rubbat mansdominansen bland cheferna. 

Från Kanal 5 tog Manfred Aronsson med sig planeringschefen Fredrik Ljungberg och den förre presschefen Per Lorentz. Redan på plats fanns programchefen Anders Knave, presschefen Max Lagerbäck, försäljningschefen Joachim Nordlind och ekonomichefen Thomas Falkenberg. Manfred Aronsson har även värvat marknadschefen Robert Kviby. Vidare rapporterar MTG Radios vd Richard Marston och Viasats vd Hans Skarplöth till Manfred Aronsson.

Endast två kvinnor hör till Manfred Aronsson närmaste män, Anna Berggren, vice vd och Therese Liljedahl, chef för kreativ försäljning.  Ledningen av svenska MTG består alltså av 80 procent män.

På sikt kan det påverka MTGs affärer eftersom kvinnor är en viktig tv-publik, inte minst för att de påverkar köpbesluten mer än män, vilket bland annat MTVs färska undersökning It’s all about the money, visar. MTGs tv-kanaler på andra marknader, inte minst Östeuropa, har fler kvinnor i ledningen. Att MTGs ägarkoncern Kinnevik har två kvinnor i topp, styrelseordförande Cristina Stenbeck och koncernchefen Mia Brunell, kan också spela in. Inte undra på att Hans-Holger Albrecht utreder saken. 

Och det saknas ju inte kvinnor som kan tv, tvärtom. Här har du några namn, Hans-Holger:

Kinna Bellandet, strategisk chef på TV4¤
Anna Bråkenhielm, vd för produktionsbolaget Silverback
Marie Nilsson, vd för Mediavision
Anette Beijer, kreativ chef för Titan
Estelle von Schinkel, vd för Friday TV


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *