Ibland får jag lov att göra en människopudel. Alltså ändra uppfattning om någon. Mediebyrån Mediacoms Norden-chef Jonas Hemmingsen hade jag fel om.

I många år tyckte jag Jonas uppfyllde schablonbilden av en dansk vd. Han verkade flyga ini Sverige någon gång per år för att ge lite direktiv och sparka nån vd för nåt dotterbolag och kanske skapa ytterligare en hierarki. En bufflig dansk typ som vann svensk mark genom att vara burdus och smått odemokratisk, helt enkelt.

Men de sista gångerna jag har pratat med Jonas har jag träffat en för att vara mediebyråchef riktigt smart skalle som kan vara både verkar kunna leverera och vara ödmjuk.

Sist jag träffade Jonas diskuterade åt jag räkmacka och gjorde det jag gillar nästan mest, ritade diagram på små lappar. Vi diskuterade var annonssäljet för användarstyrt material tar vägen och hur mediebyråerna ska relatera till det. Resonemanget passade bra in på en av flera större artiklar jag skriver för Dagens Media (dödaträdupplagan)om hur mediebyråerna ska klara sig när affärerna allt mer görs upp av medierna och slutkunderna, eller mellan slutkunder och andra aktörer som Google. På samma sätt som medierna tappar greppet om innehållet, riskerar mediebyråerna att tappa greppet om annonsaffärerna.

Så berättade Jonas Hemmingsen om ett intressant upplägg Mediacom har i Danmark. På sajten Mediamarked lägger Mediacom upp alla sin printkampanjer digitalt. Där kan tidningarna logga på och ladda ner kampanjer att köra. Till de priser Mediacom bestämmer.

”Det brukar bli 90 procent rabatt”, säger Jonas slugt.

Ett intressant nytänkt som vänder upp och ner på roller och hierarkier och skapar mervärde för Mediacoms kunder.  När hänger någon svensk mediebyråchef på?


Kommentarer

6 svar till ”Den danska smartskallen”

 1. Varför finns inte någon motsvarighet till Mediamarked i Sverige? Är det på gång?

 2. Har hört berättas att ett visst välkänt sängbolag använde sig av en liknande mediestrategi en gång i tiden. Tidningarna fick själva bestämma om/när de ville sätta in annonsen, men annonsören betalade bara en bråkdel av listpriset. Lite grand som pro bono-kunder, fast med en kommersiell del.

  Sedan är det en helt annan fråga om hur respketive mediebyrå definerar sin affärsmodell: är de strategiska kommunikationsplanerare som debiterar konsultarvode, eller en effektiv inköps- och hanteringsfabrik som tjänar pengar på ett blygsamt påslag – eller nåt annat?

 3. Det finns en liknande tjänst i Sverige sen ett år tillbaka.

 4. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Intressant. Kan du berätta mer?

  – r

 5. reklammarknaden.se fungerar på samma sätt som mediemarked.dk men den är inte knuten till någon mediebyrå utan är oberoende både från köpar och säljarhåll och öppen för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *