Schibstedcheferna: Frågan är vem som fick frågan?

Det finns många frågetecken kring chefs-turerna på Schibsted. Varför stoppades till exempel bygget av Afton-bladet-koncernen som startade så sent som i höstas?
Den första uppenbara frågan är vem som fick frågan? Alltså, vem fick frågan om att ta över efter Gunnar Strömblad som vd för svenska Schibsted? Svenska Dagbladets vd Raoul Grünthal, som Gunnar Strömblad själv värvade från TT, säger att han fick frågan.  Calle Gyllfors, som Schibsteds tidningschef Birger Magnus värvade som vd till Aftonbladet för fyra år sedan, säger att han inte sökte jobbet.
Detta skapar ytterligare frågor. Är det brukligt att söka chefsjobb i en koncern man redan har ett toppjobb i?. Svaret är nej. 

Alltså fick Calle Gyllfors inte frågan om han ville ta jobbet. Det kan bero på att:

  • Han har varit tydlig med att han inte var intresserad av jobbet.
  • Han ansågs inte vara rätt man för jobbet av Gunnar Strömblad.

Borde han ha fått frågan?
Svaret kan vägas fram i följande vågskål:

  • Kostnader för de misslyckade projekten Punkt SE, TV.nu och TV7: Drygt 500 miljoner kronor.
  • Leverans av vinst under vd-tiden: Över 1 miljard kronor.

Calle har levererat. Inget snack om det. Andra har haft problem med att han upplevs ointresserad av redaktionen och vad den publicerar Han hade lika gärna hade kunnat ”sälja spik” som kvällstidningar,l heter det. Inte populärt bland redaktörerna och det inställningen säkert också till att den förre chefredaktören Anders Gerdin tappade lusten. Jag kommer själv ihåg när Calle surade för att vi fortsatte filma honom en gång efter att den formella intervjun var slut. Men vad skulle inte Aftonbladets reportrar göra för att skaffa intressant material? Nej, Calle från Djursholm har alltid känts lite malplace i Globen.
Av en del beskrivs han som en hänsynslös karriärist. I så fall går det att spekulera i om ombildningen av Aftonbladet till en koncern i september med Calle som koncernchef, var ett sätt för honom att bygga en stark plattform för att positionera sig för vd-jobbet för Schibsted. Så demonterade Gunnar Strömblad ner Carl Gyllfors pampiga koncernbygge. Varför? Det måste ju ändå ha varit överens om att den skulle byggas? Ville Gunnar Strömblad undergräva Carl Gyllfors position? I så fall måste Carl Gyllfors känna sig grundlurad och inmålad av sig själv i ett hörn.
Raoul är inte som Calle. Raoul har inte eldat upp pengar på stora medieprojekt. Raoul har inte ställt sig utanför redaktionen. Han är lite som Fredrik Reinfeldt, mjuk och inlyssnande i sin chefsstil och respekterar redaktörerna. Men han har ännu inte bevisat att han kan hitta nya affärer för Svenska Dagbladet, men det lyckades knappast Gunnar Strömblad med heller under den tid han var vd för SvD.
Gunnar Strömblad trappar ner och det är inget konstigt med det. Även teflonpannor blir repiga med tiden. På hans todo-lista står att han ske utse en vd för bolaget Aftonbladet.
Det spekuleras i Anna Settman, vd för Nya Medier på Aftonbladet . Punkt Ses tidigare vd och Aftonbladets förre försäljningschef Pontus Gustafsson är ett tänkbart namn. Och varför inte TTs vd Thomas Peterssohn, som ju efterträdde Raoul Grünthal?


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *