Diagrammet ovan tycks kaotiskt och så ska det vara. Det visar nämligen tittartidsandelar för tv-tittare i den illojala åldern 12-19 år. Siffrorna är framkörda av MMS och borde vara rena chocken för SVT2 som är i det närmaste utplånad bland ungdomarna.
 I januari hade SVT2 en tittartidsandel på 3 procent jämfört med TV4 som nådde 17 procent.  Under det senaste året har TV3 varit tre gånger större än SVT2 varje månad.
Inte bara kidsen överger SVT2.
Också i de breda tittarlagren, 3-99 år har SVT2 tappat det senaste året och kanalen ligger i den åldersgruppen och tävlar med TV3 och Kanal 5. SVT1 håller dock stången mot TV4.
För public service-ivrarna, och det är ju en majoritet av befolkningen och politikerna, måste det framstå som ett problem att SVT2, som ju är den egentliga folkbildningskanalen medan SVT1 har utvecklats till en bred underhållningskanal. 
Ingen kan beskylla SVT för att korsmarknadsföra sina kanaler (crosspromotion). Eller har någon sett reklam för något smalt program mellan varven i SVT1s Melodifestivalen? För övrigt är det redan kört bland ungdomarna. Kanaler som TV6, TV3 och Kanal 5 är större än SVT1 i åldern 12-19 år. Återstår för SVT att köpa reklam i TV4 för att kunna slussa unga tittare till folkbildningskanalen SVT2 och därmed fullfölja sitt public service-åtagande.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *