Du begriper inte internet – den nya idiotförklaringen

Du begriper inte internet. Det är den nya idiotförklaringen.  För finns något mer förödmjukande att säga till någon idag?Jag är van vid ganska mycket stryk, men det finns fortfarande nästan inget mer förödmjukande än när någon säger att jag inte kan internet. Det blir att allt vanligare argument i olika diskussioner.
Här skriver till exempel bloggaren och Expressen-krönikören om Isobel Hadley-Kamptz och Dagens Nyheters story om att FRA-motståndet organiserades med hjälp av pr-konsulter. Isobel skriver att ”Mest av allt påminner DN-granskningen om Håkan Roswalls desperata försök att hitta en enda ansvarig, en enda Han Som Bestämmer, bakom TPB (The Pirate Bay, mitt tillägg) . De kan helt enkelt inte begripa det organiska, vildvuxna, oreglerade. Någon måste ha regisserat den perfekta stormen. Som sagt, de begriper inte internet.”
Punkt slut. Med det sagt behöver intet annat sägas.
Det tycks finnas ett litet bloggetablissemang som delar in befolkningen i de som ”kan” och inte kan internet. De som inte ”kan” saknar trovärdighet. Ibland får jag känslan av att detta lilla bloggetablissemang inte vill att andra ska ”kunna” internet. Det skulle ju försvaga etablissemanget om vanligt folk lärde sig internet. Och försämra affärsmöjligheterna för de som man utöva magin.
För ärligt talat, hur många svenskar kör inte Facebook, bloggar lite, skickar mejl, twittrar surfar fram lite eget special, filderlar och är med i en  (spel)community.
För några månader sedan satt jag med ett knippe installatörer som hade firmafest på Anglais. De var exalterade över möjligheten att läsa kinesiska sajter med hjälp av översättaren i Google. 
Så är internet verkligen internet så  mycket hokus-spokus som bloggetablissemanget verka vilja propagera för?
Ibland får jag höra att jag inte begriper internet, till exempel här.   Då knyter jag handen om musen, biter ihop tänderna och mumlar för mig själv att jag faktiskt har jobbat på nätet sedan 1986, publicerat mig digitalt som journalist sedan 1997 och bloggat sedan 2003. Men fan, jag biter ihop.

För det finns faktiskt en ännu värre idiotförklaring.”Du begriper inte sociala medier”. Jag vet inte om jag skulle överleva en sådan förnedring.


Kommentarer

11 svar till ”Du begriper inte internet – den nya idiotförklaringen”

 1. Du begriper inte sociala medier. 😛

  Seriöst, varför tar du åt dig om du nu begriper Internet så bra? De man syftar på när man pratar om ”de som inte begriper Internet” är ju folk som tycks tro att Internet bara är en lite snyggare variant av Text-TV och inte förstått just den sociala delen med Internet som ett sätt att inte bara ta del av kultur och media utan att även själv vara med och kollaborera.

  Jag tycker Isobels analys att de som inte förstått det här med Internet och vad det ska vara bra för ständigt tycks söka efter en eller ett par personer som man kan hålla ansvariga för vad kollektivet gör på Internet är väldigt träffande. Hade man haft insikten om hur de nya sociala medierna fungerar hade man haft ett helt annat utgångsläge i debatten, en annan syn på vad som egentligen är problem och hur man angriper problemen.

  Känner du att du har koll förstår jag som sagt inte varför du tar åt dig.

 2. Folk som säger ”du begriper inte internet”, begriper i regel ingenting om någonting annat än internet.

 3. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  ”Du begriper inte internet” är inte bara ett sätt att mobba och upprätthålla näteliten (läs gärna Bards och Söderqvists Nätokraterna) – men det är också ett sätt att eliminera all nätkritik. För så fort någon är kritisk till utvecklingen eller fenomenet i sig, eller detaljerna – så får man höra att man inte begriper – och då behöver ingen ta kritiken på allvar.

  Men tänk så här: inte behöver man kunna bygga bilar för att köra – det gäller att använda bilen, och kunna trafikreglerna och -kulturen (som kan vara så annorlunda i olika länder!) – man ska veta vad blinkers betyder, inte hur elkopplingarna och säkringarna funkar under motorhuvudet.

  Så hugg tillbaka bara. Många av kritikerna var blöjbarn när du började på nätet – erfarenhet är det också en auktoritet 🙂

  Även om du är ung och snygg!

 4. Profilbild för Linda
  Linda

  Men Rolf, det är ju skillnad på att faktiskt utnyttja internet och sociala medier till fullo och på att bara nyttja dem för att fortsätta göra samma sak som förut men i en annan kanal.

  Att göra samma sak som tidigare är ju de flesta bra på, men att faktiskt ”förstå” hur man bäst utnyttjar det nya är det faktiskt inte många som fattar. Och det beror på att journalisten i sin natur vill hålla i megafonen och vill ha ensamrätt på att tycka och tänka. Därför tror man att det nya är tekniken vilket är helt fel. Det nya är kommunikationsmodellerna och sättet att bedriva ny journalistik. Live it, learn it! Det är det enda sättet.

 5. […] det är bara att konstatera: DN begriper inte internet: DN begriper inte sociala medier: DN begriper inte modern […]

 6. Om du kan eller inte kan internet låter vara osagt, men att alla på DN inte riktigt har koll på den digitala utvecklingen behöver man ju bara citera några få ord ur dagens ledare för att bevisa.
  ”Bloggar, nätbaserade dagböcker, används inte bara i privat syfte. Aktörer i bloggosfären gör ofta gemensam sak och länkar bland annat till varandras sidor. På så sätt kan de snabbt åstadkomma en “bloggbävning” som fångar mediernas och kanske även politikernas intresse.”
  Så skriver inte någon som har förstått att det handlar om en ny medielogik, att det kan finnas lika starka eller starkare opinionsbildare i de nya medierna än i de gamla. Begriper du det Rolf?

 7. Profilbild för andrea jovell swenss
  andrea jovell swenss

  Intressant…Är det en generationsfråga? Jag känner mig duktig varje gång jag säger ordet Twitter och blir lätt mobbad av mina barn som menar att ordet Googla får mig att känna mig ung. För mig är innehållet och nyttan med mediet överordnat. Tekniknördarna kan gärna kratta manegen, så den är jämn och fin när jag ska ut och dansa…

 8. Rolf, som vanligt har du rätt. Jag har publicerat mig digitalt sedan 1988, då vi startade Nyhetsbyrån Direkt (som enbart verkat i realtid). Men jag begriper fortfarande inte hur DN/Expressen – i likhet med de flesta traditionella medier – ska kunna få tillräckligt betalt för all den information som man ger mig gratis på internet. Inte heller kan jag förstå hur en förintad upphovsrätt ska stimulera utvecklingen av text, bild, musik, film och andra kreativa uttryck. Jag kan helt enkelt inte internet…

 9. Profilbild för Anaïs
  Anaïs

  Jag blev faktiskt full i skratt när jag läste beskrivningen i DN av de små lömska nätdagboksförfattarna som inte drar sig för att länka till varandra! ”Linda”, här ovan, har däremot förstått att internet mer är ett förhållningssätt, än en teknik. Tekniken är i sig själv ointressant. Det intressanta är den unika nätkulturen av deltagande, jämbördighet och kritiskt tänkande. På Nätet är du inte mer (eller mindre) än dina argument. Du kan inte åberopa din auktoritet eller kräva tolkningsföreträde. I en diskussion granskas alla argument i realtid, resonemang kritiseras och källhänvisningar efterfrågas. (Jag talar nu om de delar av internet som inte ligger på kvällstidningsnivå). Det är klart enklare att lansera en lögn i en papperstidning.
  Att ”förstå internet” är alltså snarare att likna vid ett sinnestillstånd. Det finns egentligen ingenting i övrigt att begripa.

 10. […] som kan sägas innehålla en del intressanta saker där han i gammal god RvdB-anda (som nu själv sticker ut hakan men sätter fingret på en viktig sak: för oss som lever i sociala webben-världen är det viktigt […]

 11. Rolf du har helt och fullt rätt. Det finns ett självutnämnt bloggetablissemang som är både arrogant och högljutt. Kanske förstår de att deras tid är nu och att de kan vara bortglömda om ett par år. Då gäller det att de passar på och njuter av sina 15 minutes of fame. De förstår sig på sociala medier men saknar ofta helhetsbilden och underskattar konsekvent andras kunskap. Därför är de sällan riktigt bra rådgivare. Deras självbild som experter på sociala medier är viktigare för dem än helhetsbilden och kundens behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *