Com hems lägger ner sin animerade reklamfamilj. Ett korrekt beslut som också andra annonsörer med reklamsåpor och reklamfamiljer kommer att ta.
Från början trodde få reklamnördar på Com hems dockfamilj som reklamidé. Målgruppen, i stort sett alla svenskar, tyckte annat. Den första utomhuskampanjen med dockorna gav ett av de högsta värdena som hade registrerats och goda försäljningsresultat. Upplägget byggde smart nog på att varje person i dockfamiljen företrädde en av Com hems målgrupper.  Com hem, som lägger minst 100 miljoner kronor på kommunikation per år,  fick de första åren effektiv kommunikation för pengarna. Reklambyrån Tempel borde känna sig stolta idag även om kontot går till King som i sin tur skapade Icas reklamsåpa.
Com hem och reklambyrån drog inte i rätt trådar på dockorna. De användes allt mer till att ta över som Com hems logotyp i stället för att vara bärare av säljstärkande kommunikation. Dockorna blev anvsända identifierare som skymde reklambudskapet, alltså reklammottagarna såg dockorna, kände igen avsändaren och struntade i budskapet. Därmed var dockornas funktion som budskapsbärare död.
Detsamma gäller Icas reklamsåpa där Stig och de andra huvudkaraktärerna börjar bli förbrukade. Annonsörer som annonserar/tvingas annonsera i Icas såpa får allt sämre uppmärksamhetsvärden och till slut fyller såpan bara en funktion:  Att göra ICA till leverantör av en lukrativ reklamplattform.
Telia har inte ens brytt sig om att sälja något med hjälp av sin reklamsåpa. Den har tvärtom blockerat företagets möjligheter att komma ut stort i rörlig bild med storlanseringar av nya erbjudanden. Den lär ryka, inte minst med tanke på att Telia byter reklambyrå från Storåkers till DDB.
Och hur omtyckta Eniros animerade figurer är egentligen, skulle man ju vilja se en rapport om.


Kommentarer

4 svar till ”Död åt reklamfamiljen”

 1. Nu när jag inte jobbar på Ica längre kan jag ironisera över det ständiga avlivandet av Icas reklamsåpa. Reklammedierna har dödförklarat Stig och hans vänner sedan 2004 ungefär. Det är fem år sedan nu, såpan lever än och kommer nog att göra det i många år till.

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Janne, allt har sin tid och givet mitt resonemang klämtar nog klockan för Ica-såpan. Kan de t ex använda den effektivt till sin brand extension? Snacka bank? Snacka Mina varor? Men lätt att baxa in något nytt blir det inte. Frågan är om de måste byta reklambyrå också i så fall?

  – r

 3. Profilbild för P larsson
  P larsson

  Reklamer som går under tv-pauser är något av det mest irriterande marknadsföringen som görs! Men om jag nu ska sitta och behöva titta på reklamen för att inte missa fem minuter av filmen så föredrar jag såpa-reklamer.

  Jag tycker att ICAs koncept fungerar bra. Har en viss humör som inte blir cheessy. Dom kör heller inte med någon töntig slogan som sätter sig in flera dagar efteråt.

  Däremot vill jag bara slänga ut tvn när man får se reklamer som Silick bang eller via reklamer osv..

  Såpa-reklamer for the win!

 4. Rolf, Ica har redan snackat Mina varor liksom Bank flera gånger i reklamfilmerna. Men det spelar mindre roll – huvudsaken är att filmerna fortfarande ger effekt, att de varor som finns med säljer och att både Ica och leverantörerna är nöjda. Och så är fallet, om jag förstått Ica rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *