Guillou eldas upp i Hildebrandts och Hadley-Kamptzs bloggfjäsk

Allt fler av pappersmediernas krönikörer och kolumnister tar upp bloggvänliga ämnen. Är det för att bloggvärlden är ett nytt spännande fenomen? Eller för att bloggarna är en synnerligen begåvad läsekrets? Eller hoppas gammelkolumnisterna att bloggarna ska vara nyttiga idioter och sprida kunskap om kolumnerna till en vidare, digitaliserad publik?

Senast i helgen hade Aftonbladet och Expressen kolumnister som behandlade bloggvärlden (bloggosfären kallad av de frälsta). Aftonbladets Johanne Hildebrandt tog i söndags upp att bloggarna forstätter att debattera vad som är sant i boken Gömda trots att bokens huvudperson Mia har trätt fram i ett försök att återskapa förtroendet för författaren Liza Marklund.
Johanne Hildebrandt drar slutsatsen att bloggarna fortsätter eftersom det ”finns för många obesvarade frågor och luckor i historien”. Hon smörar rejält för bloggarna. Deras ”betydelse” ökar, de har de ”fräscha idéerna” och att ”ignorera dem är förödande”.

I lördagens utgåva av Expressen kopplade Isobel Hadley-Kamptz rättegången mot Pirate Bay samman med lagar som kan begränsa friheten på nätet. Det var förövrigt en lika informativ som virrig krönika med en slutsats som jag ännu inte lyckats greppa.

Isobel Hadley-Kamptz och Johanne Hildebrant väljer ämnen och argumentering som ligger helt rätt för bloggarna. Det lukat rentav bloggfjäsk. Ett fjäsk som kan skapa cred och digital berömmelse för två papperkrönikörer.

Ska bloggarna kunna blidkas, kräver dramaturgin också att det går att visa upp en skurk som behöver bekämpas. En skurk som skapara enighet bland bloggare och kolumnister, rätt och slätt en gemensam fiende. Både Isobel Hadley-Kamptz och Johanne Hildebrant målar upp nationaljournalisten Jan Guillou som en konservativ bakåtsträvare som inte förstår sig på bloggar och nya medier. Han har “proklamerat” att “bloggarna är värdelösa”, skriver Johanne Hildebrandt. Han är “del i den makt som hotas och därför försöker han låtsas som om ingenting förändras”, skriver Isobel Hadley-Kamptz. Varför är det just Jan Guillou som kan eldas upp? Jo, för att han är försvagad på gränsen till ofarlig, har små möjligheter att påverka deras karriärer och för att han med sin skrivmaskin är en så tydlig ikon för gammelmedia En lämplig skurk att bilda en enig front mot, alltså.

Med manövern flyttar Isobel Hadley-Kamptz och Johanne Hildebrant effektivt fokus från det faktum att de själva främst har pappersprodukter som megafoner. Bloggfjäsket tycks funka och som lätt nyttiga idioter sprider bloggarna pappersbudskapet vidre ut i det digitala landskapet , bland annat Dynamic man, Ann Helena Rudberg och Gunillas Dagbok. De får det att framstå som som om Isobel Hadley-Kamptz och Johanne Hildebrant är delar av en digital folkörelse när de själva verket ingår strukturen, ett medieetablissemang som bloggare är en motpol till.


Kommentarer

13 svar till ”Guillou eldas upp i Hildebrandts och Hadley-Kamptzs bloggfjäsk”

 1. […] Guillou eldas upp i Hildebrandts och Hadley-Kamptzs bloggfjäskRvdB gör en märklig twist. […]

 2. I ett töcken hörde jag en röst på P1 säga i morse: ”Vem LÄSER alla de här bloggarna?”. Tydligen är det politiskt korrekt att säga så.

  Men om någon skulle säga ”Vem LÄSER alla de här böckerna?” eller ”Vem LÄSER alla de här tidningarna?” då utmålas man genast som kulturfientlig.

 3. Ja, har jag inte ens räknat alla inlägg jag har skrivit i frågan… från december 2008, men här försökte tidigare Liza Marklund-vännen att skriva något annat och det var värt att uppmärksamma eftersom det stod i samma tidning där Jan Guillou veckan innan kallade mig och andra för mobbare och en hel del andra invektiv, i enlighet med romanen Ondskan som har han skrivit… vilket fick mig att begripa att han är alla figurerna i denna roman… något som förstås hans egen mamma hade fattat långt tidigare… tack för länken dock…till min blogg…

 4. Profilbild för Carl J Peter
  Carl J Peter

  1. Mia-Liza-debaclet är naturligtvis enligt alla kriterier den PERFEKTA kvällstidningsstoryn. Som bloggämne är den däremot sådär. Men när Kvällstidningarna av olika skäl inte gjorde det jobb vi läsare krävde vände vi oss till nätet.
  2. Det är dessutom den ULTRAPERFEKTA Jan Guillou-storyn. Herregud. Inte en detalj av allt Guillou brukar gå i taket av saknas.

 5. Profilbild för Carl J Peter
  Carl J Peter

  En sak till, Rolf. Det är naturligtvis inte Isobel Hadley-Kamptz du har svårt att förstå, det är ämnet i sig. (Men det kände du säkert redan på dig.)

 6. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Snälla Carl J Peter, du får gärna hjälpa mig förklara poängen med Isobel Hadley-Kamptz krönika. jag hade särskilt svårt att förstå vad Nixons tillträde som president hade att göra med Pirate Bay.

 7. ”Varför är det just Jan Guillou som kan eldas upp? Jo, för att han är försvagad på gränsen till ofarlig, har små möjligheter att påverka deras karriärer och för att han med sin skrivmaskin är en så tydlig ikon för gammelmedia En lämplig skurk att bilda en enig front mot, alltså.”

  Lägg av! Bara en blind, döv och nyss uppvaknad ur ett decennielångt koma kan väl ha missat att den tidigare principfaste Guillou genomgått en transformation till något – tyvärr – mer vanligt förekommande och betydligt mindre respektfullt.

 8. Profilbild för Carl J Peter
  Carl J Peter

  Tänk, Rolf, tänk!

 9. Profilbild för Johanne Hildebrandt
  Johanne Hildebrandt

  Bloggfjäsk?
  Med tanke på att jag blev nominerad till Stora journalistpriset för mitt bloggande från Irak förra året så har jag svårt att inte se mig själv som en bloggare.

  Bloggosfären är det intressantaste som hänt inom både demokratin och inom journalistiken på en evighet. Se bara hur den förändrat krigsrapporteringen där människor i belägrade städer för första gången kan beskriva sin verklighet.

  Att ignorera bloggarna eller spela märkvärdig för att avsändarna inte tillhör de traditionella medierna är därför extremt nonchalant och gör mig förbannad.
  Man sparkar inte på människor varav många har mycket intressant att säga, så är det bara.

  Därför skrev jag min kolumn, inte för att skaffa mig kompisar som du verkar tro:=)
  MVH
  Johanne Hildebrandt

 10. Instämmer med Johanne Hildebrandt (som jag aldrig träffat, men som jag rimligen inte kan se som min motpol – särskilt inte i Gömda-debatten) men skulle uppskatta om du kunde utveckla det där med på vilket vis jag m fl är ”nyttiga idioter”? Det förstod jag nämligen inte alls. Men jag är förstås hellre en nyttig idiot än en idiot.

 11. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Gunilla, med ”nyttiga idioter” menar jag att bloggarna hjälper till att föra ut gammelmedias innhåll till mediekonsumenter som normalt inte läser papperstidningar. Min tes är att kolumnister på traditionella medier därför flörtar lite extra med bloggare genom att i tid och otid ta upp bloggar i krönikorna. Hoppas du förstår.

  – r

 12. Ditt inlägg får mig att minnas titeln på ett gammalt Dilbert-album: ”When did ignorance become a point of view?”.
  Jag läste som hastigast Hadley-Kamptzs krönika i lördags och hade inga problem med att förstå den. Hon ser Nixon-eran som en backlash efter en tid präglad av progressivitet, frihet och framtidstro. Valet av Nixon, menar hon, var ett uttryck för ”den lille mannens hat dem som var bättre rustade än han för framtiden.”
  Jag förstår att du värjer dig mot hennes slutsats.

 13. Om vi ska tala om ”nyttiga idioter” så finns det onekligen en större sådan i sammanhanget än ett par frilansjournalister i bloggosfären…

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/02/nyttig-idiot.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *