Marknadsföring by stämma konkurrenten

Jag kan inte låta blir att förundras över hur väl stämningen av Volvo i marknadsdomstolen sammanföll med Toyotas kampanj för modellen IQ. Samma dag som kampanjen körde i gång, med bland annat banners och big bangar, släpptes nyheten att Toyota stämmer Volvo i marknadsdomstolen för falsk marknadsföring av XC60.  Branschpressen skrev om detta här och här och där kör också Toyota kampanjen. Man kan säga att Toyota hamnade i rätt annonsmiljö. Det kanske var en slump, samtidigt vet vi att framgång inte är någon slump. Ett budskap som Dagens Industri försöker tuta i sina annonsörer.
Att skapa pr genom att anmäla eller stämma konkurrenter är ett beprövat knep, som till exempel Tele2 har använt sig av. Det skapar möjligheter att få redaktionellt utrymme, kan skapa sympatier för företaget men det kan också kvadda varumärket rejält. Och framtidsmöjligheter för byråer som kombinerar juridik med pr. Allt medan journalisterna fortsätter bygger om sitt skrå från granskare till nyttiga idioter.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *