Hoppsan – DI.se lär läsarna undvika annonser

Allt fler läser nätmedier med hjälp av RSS-läsare. Det innebär att mediernas trafiksiffror går ner, då besök på sajterna inte längre är nödvändiga. Det innebär också att annonserna inte exponeras som det är tänkt. Det hindrar dock inte en av landets mest lönsamma sajter, Di.se från att upplysa sina besökare hur de ska använda sig av RSS-läsare.
Under fliken RSS bjuder DI.se på information om hur läsarna ska ta hem nyheter direkt till RSS-läsaren utan att behöva gå in på sajten och dess reklan. Undrar vad mediebyråerna och annonsörerna, till exempel Länsförsäkringartycker om DI.ses lilla kurs i reklamfri surfning?

Mer om RSS här.


Kommentarer

5 svar till ”Hoppsan – DI.se lär läsarna undvika annonser”

 1. Å andra sidan får du ju bara DI:s rubriker och en kort ingress med RSS-flödet och då funkar väl flödet främst som en teaser i syfte att locka in besökarna till sajten.
  Och det kan ju knappast annonsörerna tycka är annat än bra?
  Men RSS är en intressant fråga. Andra sajter, typ mitt husorgan Smålandsposten och de andra Gota Media-sajterna, väljer ju att skicka med hela sina artiklar i RSS-flödet. Andra som Aftonbladet är ju extremt snåla med innehållet i sina flöden vilket gör att de funkar dåligt i RSS-läsaren.
  Vad är rätt?

 2. Di.se’s och andras gammelmedias RSS-flöden är ju som sagt i praktiken poänglösa iochmed att de bara skickar rubrik och kort ingress.

  På sikt kommer fler och fler användare läsa innehåll på andra platser än på en given webbplats och då måste annonsörer och mediahus tänka om. Om man skulle (våga) skicka hela artiklarna via rss skulle också innehållet ”få fötter” genom att man delar innehållet till sin community, skickar vidare till microbloggar m.m.

  Display-annonsering har ju f.ö fler problem än RSS. Adblockers, minimal CTR och på alla sätt störande för användarupplevelsen är några.

 3. […] Här skriver Rolf van den Brink om RSS och om hur DI.se “lär läsarna undvika annonser”… Rolf är en vän och förtjänar respekt som branschkunnig. Men vi har olika åsikter. […]

 4. RSS är något helt annat än ett sätt att undvika att surfa så att annonser visas.

  Det är till att börja med en del av den chunkade/uppdelade webben. Jämför det med hur YouTube erbjuder embedd-möjlighet på sina filmer. Enligt dem själva ser 44% deras filmer embedded – dvs på annan plats än på Youtubes sajt. Detta är en form av webbkonsumtion som jag tror vi kan räkna med kommer öka i popularitet och där kommer RSS ha en naturlig plats.

  Jag ser snarare att medieföretag bör fundera på affärsmodeller inom den utvecklingen snarare än försöka hindra utvecklingen. De medier som idag inte erbjuder full-rss tar jag inte del av i samma utsträckning som de med full-rss. De bygger en relation med mig, genom att jag läser deras material – och det är väl precis vad tidningarna vill vara – den källa som jag vänder mig till för analys och insikt. Jag inbillar mig att många traditionella tidningar förlorar i förtroende hos sina läsare till förmån för bloggare.

  Iom att de bästa mediernas även har levande webb (rikt material som film, omröstningar – och framför allt – en levande kommentarskultur) så klickar jag mig igenom långt mer gånger till dessa sajter.

 5. […] notisen som meddelar att nätet grå framåt i kristider. Rolf van der Brink reflekterar över att nättidningen samtidigt lär sina läsare RSS, något som ju är ett bra sätt att undvika annonserna. Kanske dags för fler nyhetsmedier att […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *