Mer reklam hjälper inte Nordea mot Handelsbanken


Nordea lägger fem gånger mer på köp av reklamutrymme än Handelsbanken. Men Handelsbanken presterar bättre affärer. Kan det bero på att Handelsbanken vet vad den gör?

Börsen igår:
Handelsbanken: Aktiekursen upp 7 procent. 1,5 miljard över det förväntade resultatet.
Nordea: Aktiekursen ner 4 procent. En halvmiljard under det förväntade resultatet.

Investeringar i reklamutrymme i tv, press, radio och utomhus, brutto, förra året
Handelsbanken: 15 miljoner kronor.
Nordea: 78 miljoner kronor.
Källa: Sifo Reklammätningar

De här två bilderna är svåra att få ihop.

Nordea lägger fem gånger mer på köp av reklamutrymme. Men presterar avsevärt sämre. Eftersom Handelsbanken knappt gör någon reklam handlar det inte om att den ena banken gör bättre kommunikation än den andra.

Möjligen går det att resonera om att Handelsbanken med sin decentraliserade struktur bygger en starkare relation med kunderna via starka lokala kontor, alltså i någon mån butiksmarknadsföring. Handelsbanken kan ju också ha en produktportfölj som är bättre och bättre utvald än Nordeas. Kort sagt, Handelsbanken är en attraktivare produkt än Nordea och kan därför kapitalisera bättre på kundrelationerna.

Jag kollade hur bankerna presenterar visioner, affärsidéer och kundlöften på de egna hemsidorna.

Nordea
”Nordeas vision är att vara den ledande nordiska banken, erkänd för sina medarbetare, som skapar betydande värde för kunder och aktieägare. Vi gör det möjligt för våra kunder att nå sina mål genom att erbjuda ett brett urval produkter, tjänster och lösningar inom bank, kapitalförvaltning och försäkring.”

Handelsbanken
Mål: Handelsbankens finansiella mål är att ha högre räntabilitet än genomsnittet för konkurrenterna. Det finansiella målet ska nås genom att banken har nöjdare kunder och lägre kostnader än konkurrenterna.

Styrka: Handelsbanken har de senaste 36 åren haft högre lönsamhet än genomsnittet för konkurrenterna Handelsbanken har sedan mätningarna startade 1989 haft de mest nöjda kunderna i Sverige. Handelsbanken är sedan många år en av de mest kostnadseffektiva universalbankerna i Europa. Handelsbanken har under lång tid haft lägre kreditförlustnivå än konkurrenterna.

Företagsfilosofi: Starkt decentraliserad organisation – kontoret är banken. Kunden i centrum – inte enskilda produkter. Lönsamhet prioriteras alltid före volym. Långsiktighet. Oktogonen – bankens resultatandelssystem.

Helt klart har Handelsbanken en avsevärt tydligare extern programförklaring än Nordea. Kan det vara så enkelt att Handelsbanken vet vad den håller på med, vart den ska och hur det ska gå och har klart för sig vad som är unikt i kundlöftet?

I så fall borde Nordea göra samma jobb. Hitta 2-3 saker som banken bara ska vara bäst på och göra det tydligt för kunder som mig, som inte har en aning om varför jag ska ha Nordea som bank. Det räcker inte att tjata om att ”göra det möjligt”. Men det är alltid svårare att komma tvåa i profileringsprocessen. Det brukar snabbt bli fullt på positionskartan. Kanske bättre att ösa på med reklam då?


Kommentarer

4 svar till ”Mer reklam hjälper inte Nordea mot Handelsbanken”

 1. Nordea har ägnat de senaste decennierna åt att fusionera. Handelsbanken har också expanderat, men har hela tiden utgått från en betydligt sundare och tydligare kärna. Nordea hämtar sin kultur från två gamla svenska krisbanker, Nordbanken och Gota samt danska och finska banker. Det är klart att det blir plottrigt.

 2. Profilbild för Erik Persson
  Erik Persson

  Jag tror du har svaret Rolf:
  Reklam kan aldrig ersätta attraktiva tjänster/produkter.

  När man har så stor marknadsandel som Handelsbanken, är förmodligen kontoren och de nöjda kunderna de effektivaste verktygen (personlig föräljning och word-of-mouth).

  En intressant tanke är om de skulle stänga alla kontor och investera i reklam för motsvarande hyresbelopp…

 3. Nordeas kommunikation till kunder är under all kritik och jag tillhör dem som avslutat sina konton där. Se hur de hanterat t ex Plusgirot – ingen info till kunder om något – allt bara ”händer” – sajten olika från gång till en annan, reglerna olika hela tiden, gränser till att ta ut pengar. 15 000 per dag och kontor från DITT EGET konto DINA PENGAR infördes utan att ett enda brev kom hem till mig som kontoinnehavare, och idag krävs leg för att SÄTTA IN pengar på kontoret. Internetbanken för privatkunder har så många tekniska säkerhetsdelar att Nordea klarar inte av att skicka allt på en gång, två koder krävs – en för kommunikation med dem i fall du ringer och en för säkerhet, som f ö består av manick, kort och sladd – du ska hålla reda på fem saker för att komma till ditt konto. När något inte funkar skickas det fel koder, fel saker, och när du ringer så har de inte koll på vad du fått eller inte fått och du får argumentera med snorkiga telefonröster ”som vet bättre”. Nordea respekterar helt enkelt inte sina småkunder och privatkunder. Det intressanta är att mycket av min irritation hade kunnat undvikas med bra kommunikation. De flesta kan ta mycket om de bara får veta vad som händer och varför – och i tid.

  Jag är även kund i Handelsbanken. Bättre service får man leta. Särskilt om man har konton även i andra nordiska länder. Och internetbanken funkar som en klocka.

 4. Fast.. Leg på större instättningar kräver alla banker.. även Handelsbanken. Läs penningtvättlagen så kan vi prata sen.. Max gräns på större uttag är för kunder och bankens egen säkerhet. Sannorlikheten att bli rånad efter ett bankbesök ökar radikalt om de vet att man lätt kan plocka ut 50000. Sen att de råkar va obekvämt för dej (Adriane) är jättetråkigt och att du inte fick ett brev hem är ju himla synd.. Jag är varken kund eller tycker om nordea så värst.. men jag blir så trött på folk när dom blir arga på kassapersonalen eller banken när det egentligen är lagar, EU och andra bestämmelser som gör att vi måste ha dom regler vi har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *