800.000 kronor för dyrt för SvD-Raoul

I går tackade Svenska Dagbladet nej till Sifos dagliga räckviddmätning Orvesto Dag. Kanske inte låter så spännande. Men också här finns en liten story att berätta.

I går sa SvDs vd Raoul Grünthal till Dagens Media att det handlar om en ”kostnadsfråga” om tidningen ska köpa mätningen som visar hur många som läser en snittdag varje månad. Vad är det då för kostnad Raoul bekymrar sig om? Svar: 800.000 kronor per år.

Det är det beloppet ett dussintal tidningar ska lägga för att det ska bli en affär för leverantören Sifo Media.

Vad säger det då att Stockholms näst malligaste tidning inte tycker sig har råd att köpa en mätning som gör att dagspressen kan få starkare argument i diskussionen om var annonsörerna marknadsföringspengar ska hamna? En mätning som ligger betydligt mer i linje med sättet att mäta andra huvudmedier som tv och internet. Vad skänker Raouls spariver för självkänsla till SvDs marknadföringsfolk och säljare.

Svaret sitter hos mediebyråerna som hjälper annonsörerna fatta beslut om vilka tidningar de ska använda sig av och är det en sak mediebyråer aldrig kan få nog av så är det siffror.

Prislappen säger också en annan sak. Den säger en del om hur beroende av traditionella papperstidningar Sifo Media fortfarande är. Mer om detta senare.

Under tiden. Kolla löpen till vänster. SvD berättar idag politiskt korrekt att tidningen innehåller rapport om valet i Israel och kryddar med korsord. DN förkunnar att tidningen har gjort ett gräv på extremvädret och att det finns en artikel om Lily Allens senaste album. Vilken tidning signalerar störst självförtroende? För mig är det uppenbart att DN kör sitt spår medan SvD inte har något särskilt spår att rulla på alls just nu. Vad har det här med Raouls besparing att göra? Möjligen självkänsla och självförtroende.


Kommentarer

3 svar till ”800.000 kronor för dyrt för SvD-Raoul”

 1. Profilbild för Martin Kreuger
  Martin Kreuger

  Fast det kan också ha varit en dålig dag (kväll) på SvD:s nattredaktion. För det här löpet är verkligen svagt. Den som inte är statsvetare kan tro att ”Oväntad spurt av Kadima” handlar om skidskytte.
  Löpet är en annons som ska sälja tidning till nya kunder, inte bekräfta bildningen hos de redan frälsta.
  Bättre löp i morgon, tack! Jag vill ha kvar SvD i matchen.

 2. Å andra sidan – vad säger löpen om morgontidningarnas självfötroende när uppskattningsvis 90% eller mer av upplagan är prenumererad? Löpen för DN och SvD är kanske mera en bekräftelse för prenumeranterna (på samma sätt som att det är den som just köpt bil som är den mest angelägna läsaren av bilannonser) än något som är ägnat åt att skapa rusning till tidningskiosken.

 3. Det säger väl bara att DN önskar att de vore lite mer som aftonbladet.. men inte riktigt vågar komma ur garderoben och vågar köra ”Väderchocken” & ”Jonas gardell berättar allt om hur man kommer ur garderoben”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *