Living the brand – någon?

Har du koll på vad din arbetsgivares varumärke står för och hur det levererar till kunderna? Det borde du ha.I morgondagens pappersutgåva av Dagens Media har jag pratat med en handfull av Sveriges bästa varumärkesexperter. Flera av dem återkommer till att kommunikation via traditionella medier kan vara en överskattad metod när varumärken ska växa och underhållas.

Under lågkonjunkturen kan det vara läge att lägga resurser (helst inte pengar) på vård av varumärket så att det står bra rustat när det vänder. En outnyttjad  förbättringspotential för många annonsörer är att jobba med internt varumärkesarbete. En viktig del där är att få medarbetarna att leva som varumärket lär, living the brand.

Och så är det ju. Men…

 • Hur många kan ärligt säga vilka värderingar och visioner som gäller på arbetsplatsen?
 • Och hur många kan i så fall stå för dem?
 • Och hur många tycker att det som levereras till kund uppfyller vad varumärket är tänkt att lova?

Svaret är att bara runt hälften av medarbetarna på svenska företag lever inte sitt företags varumärke. Det visar en undersökning från företagen Straylight och Quicksearch. De båda har utvecklat vad de kallar living the brand index. I snitt ligger indexet på 67 procent. Det innebär i praktiken att hälften av medarbetarna inte lever företagets varumärke. Det förstör möjligheterna för företagens traditionella reklamkampannjer att lyckas. I praktiken kan 100-tals miljoner marknadsföringskronor gå förlorade per år i Sverige.

Jag har pratat en del med Magnus Ernestam på Straylight om internt varumärkesarbete och hur företag och organisationer lyckas med det. Det här är ungefär kom vi fram till .

 • Om medarbetarna ska leva varumärket att måste de förstå varumärkets idé, känna för idén och dessutom agera i enlighet med idén.
 • Cheferna behöver vara förebilder för varumärket i sitt engagemang och agerande. Annars kommer inte organisationen att leva varumärket.
 • Företagen behöver interna kommunikationskanaler som hjälper de anställda att skapa en bild av varumärket. Det kan vara allt från bra intranät, storytelling, ritualer till jubileum och andra event där företaget berättar om varumärket och nyttan det skapar för kunden.
 • Medarbetarna behöver veta att de tillhör ett vinnande lag. Företag som får positiv feedback från kunderna och upplevs bättre än konkurrenterna får stärkt självbild och engagemang.
 • Företaget behöver ha metoder och processer som stöder kundlöftet. Då kan de anställda se att företaget har ett äkta engagemang att agera i linje med varumärket.
 • Företaget bör leta efter anställda som delar värderingar och intressen med sitt varumärke. Grunden för att leva varumärket är att förstå kundens verklighet.

Rätt självklara saker. Men så lätta att glömma eller skjuta åt sidan i jakten på pengar in.

Så här ser det förresten ut på min arbetsplats i dag….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…här sitter man och snackar om living the brand…


Kommentarer

6 svar till ”Living the brand – någon?”

 1. Det här är ju jättegamla teorier. Förr tjatade man ju om identitet, profil och image och det är ju i stort sett samma sak. Men det man nästan alltid glömmer är att identiteten styrs av internkommunikation, transparans och medbestämmande. Det är där de allra flesta tappar sina medarbetare. Identiteten går ju inte att bestämma det är något som bara är. Och den processen kräver fantastiskt mycket av ledningen om man vill förändra. Dessutom är profilen omtvistad. Vissa menar att profilen är det företaget visar ut att de är, men det är en förenkling. Profilen är snarare styrd av identiteten och om dessa inte lirar kommer profilen inte att uppfattas på det sett den var tänkt. Osv osv… Living the brand förresten. Fatta vad det krävs av en företagsledare för att ”äga” sina medarbetare på det viset. Snacka om att det skulle krävas en ENORM förändring på det flesta arbetsplatser.

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Linda, teorierna är gamla, ja. Men siffrorna är nya. Jag tycker det är rätt skrämmande att så få företag verkar arbeta systematiskt med internt varumärkesarbete. Det där med att ”äga” medarbetarna är en jäkligt intressant synpunkt. Särskilt med tanke på att företagsledare ju inte brukar vara så länge på jobbet.

 3. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  Ett intressant ämne – i grunden handlar det om huruvida medarbetare ska dela alla värderingar som företaget / arbetsgivare har. Fråga samma fråga i en del andra länder så får du svaret att ”arbetsgivaren ska ge blanka f*n i vad jag gör när jag inte knegar mina åtta timmar om dan för honom/henne.

  Frågan är om man kan skapa en djupare identifikation med företaget / organisationen. Det bygger ju på att alla ska frivilligt och medvetet bekänna sig till olika värderingar och leva upp till dem. Men blir inte det i viss mån åsiktspolisverksamhet? Är det möjligt att alltid rekrytera rätt?

  Personligen tror jag mycket mer på etiska regler och riktiga ordningsregler. När du jobbar hos oss, då gäller detta:  och fattar du inte det får du kicken. Det kan vara poliser som inte får skämta rasistiskt, det kan vara att man åker miljövänligt i energibolaget eller att man klär sig svenskt i ett exportbolag. Inte därför att man själv innerst inne kanske vill – men att det är det som gäller.

  Jag tror inte att vi kan alltid informera, utbilda och diskutera bort åsikter och beteenden, utan ibland måste gränserna sättas utifrån och inte alltid av våra överjag.

 4. Profilbild för andrea Jovell Swenss
  andrea Jovell Swenss

  Dr Jekyll and mr Hyde II
  Hmmm…intressant…Som företagsledare kanske man ska börja reflektera över sig själv och sitt beteende? : Alla anställda och hundratals kunder kunde inte stoppa företagsledaren som checkade ut vid fem. På natten ägde han sin tid själv och vad han gjorde efter fem skulle ingen ha några synpunkter på, vidhöll han ståndaktigt. Nattens eskapader blev till foton som publicerades på nätet. Inget brottsligt hade hänt. Så en dag flöt bilderna på företagets ledare upp i fullt dagsljus…trovärdigheten för ledaren fick sig en törn. Förmodligen också företagets varumärke.

 5. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  Andrea, det du pratar om är ju ett beteende som är moraliskt förkastligt i samhället överlag och har lite med ett företagets varumärke att göra. Snarare handlar det om reputation management – image om du så vill. Vi utgår väl ifrån att alla chefer och anställda beter sig klanderfritt och har common sense. Om en VD inte fattar sådant så har han varit en grym felrekrytering och styrelsen borde ta en lång titt i spegeln.

  Men det som jag uppfattade som artiklens kärna handlade om aktiva krav på medarbetare att bete sig på visst sätt och göra olika saker för att leva upp (till) varumärket. Att vara ambassadörer i 24 timmar om dygnet. Är det rimligt? Är det möjligt? Jag vet inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *