En bittertwittrares tunga vecka

Kära gud. Jag måste bekänna. Jag har inte hållit en deadline, fast jag levererat som f-n under veckan. Jag har inte kommit i tid till ett enda möte, trots att jag är ständigt stressad. Oh Gud, så många som säger att jag är bitter, trots att jag inte vet hur man gör. Jag far runt som en råtta i ekorrhjul i myrstacken, och när fredagen kommer skickar jag troget min veckorapport via min lilla nanoblogg, oh Gud…

…vad man får höra mycket i denna värld…

Veckans Framsteg bakåt: Aftonbladet köpte i veckan den något udda tjänsten Kundkraft AB. Nu förstår vi varför. Plattformen ska användas för annat också. Bland annat kommer Aftonbladets amatörbloggare Jan Helin att värva Bert Karlsson som i sin tur ska rekrytera 300 pensionärer som ska köpa vissa matvaror på olika butiker i Sverige. Sedan blir det god konsumentjournalistik med prisjämförelser på ost, mjöl och korv. Det har nog inget med detta att göra men det snackas om att biträdande kulturchef Åsa Linderborg ska  ha sökt tjänstledigt ett år. Kanske för att skriva en ny bok snarare än i protest mot Bert Karlssons pensionärsspektakel. Klart är att Aftonbladet tar ett steg både framåt och bakåt. Framåt mot it-stödd konsumentjournalistik. Bakåt till klassisk kvällstidningsjournalistik.

Veckans Gasell: Dagens Industris rikstävling i snabbväxande företag går under namnet Gasellerna. Hittills har redaktionen inte levt föga som den lärt utan betat tryggt och inhägnat på lönelistan. Men nu, när det är ont om grönbete i lågkonjunkturen, har två gaseller skuttat ut ur pantertantens revir. Den förre nyhetschefen och tv-chefen Anders Davidson, ska starta frilansbyrå i Brasilien. Och Johan Nylander, reporter på DI.se skuttar av för att starta ett hemligt nätmagasin.

Veckans TV. Yes –  här startas det tv-kanaler.

Veckans Citat:
”Den som säger att det inte är tufft nu. Den ljuger”, säger branschen.

Veckans Vaddå Kris? Killen sitter och tar in en helflaska Grands Echezeaux för 5.990 kronor på Pontus i Stockholm.  Lugn, det är bara tidningen Livets Godas chefredaktör Anders Enquist som lever som han lär.

Veckans Remake:
Sajten Dagens Debatt som bland annat Svenska Dagbladets nuvarande redaktionschef Martin Jönsson var med och drev har bytt inriktning. Kolla här.

Veckans Vassaste Reklam: Reklambyrån Ogilvy förser Delicatos dammsugare med metallstrass för att hänga på Melodifestivalen. Gulp. Kanske inte så mycket annat att vänta med en kreativ chef som heter Ståhl i efternamn.

Veckans Tillrop: Jag går in på bitter-twitterlistan, här.

Veckans Smygis: Yvonne Ruwaida, riksdagsman (mp) har blivit lite bränd på taxi. Så nu ber hon taxichaufförerna släppa av henne ett kvarter i förväg när hon vara med i SR och SVT.

Veckans Ogilvy: Expressen ska börja sälja sig som ett mediehus, ungefär fem år efter att Aftonbladet började med det. Projektet heter 360 grader och det för tankarna till reklambyrån Ogilvys erbjudande till kunderna som hade samma namn. Tanken var att Ogilvys skulle hjälpa till i alla led i kundens kommunikation och nu hänger Expressen på tåget som för länge sedan kört i diket.

Veckans Metrospaning: I veckan har vi fått två tydliga tecken på att det är stora förändringar på gång för gratistidningen Metro. Metros danske koncernchef
Per Mikael Jensen ska sagt att han aldrig tänker jobba från Stockholm om huvudkontoret skulle flytta dit. Det ska det. Inte nog med det. Huvudkontoret ska flytta in i MTGs lokaler. Så gjorde Kinnevik också med Moderna Tider och Finanstidningen en kort tid innan tidningarna lades ner.

Veckans Trafikfara:
 Norwegian smyger inte runt busken….kameler till Dubai på taxibilar i Sthlm.

Veckans Overkill: Jag blir inte klok på vad jag tycker om att Institutionen för journalistik och masskommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet, ska köra ett strategiskt varumärkessarbete. Institutionen, som nog inte har svårt att få  kund…elever, ut en enkät som tar fem minuter att fylla i. Bland annat ska den grafiska profilen göra om. Finns det inte smartare metoder att ta till för att skapa buzz kring ett ställe överbefolkat av informations- och medieexperter? Upplägget verkar inte tidsenligt, inte nödvändigt, inte rätt på, men väl…göteborgskt. Om du ändå har fem minuter ta en tur  till 031 här.

Förra Årets Lågpriskampanj: Har tänkt säga det länge, men Åhléns julkampanj var fantastisk. Två veckor före jul fick alla medlemmar via sms erbjudande om att handla och få en värdecheck på 50 kronor för varje inköp på 300 kronor. Värdecheckerna skulle utnyttjas före julafton. Alltså, i stället för att sitta och sura över lågkonjunkturen fick Åhléns kunderna att handla två gånger före jul. Det kanske inte gick med vinst, men försäljningsvolymen hölls uppe, realagret hölls nere och kunderna blev glada och lojala. Smart.


Kommentarer

4 svar till ”En bittertwittrares tunga vecka”

 1. Linderborg är biträdande kulturchef. Kulturchef är Karin Magnusson.

 2. Profilbild för Helle Klein
  Helle Klein

  Nej, kära Rolf. Jag har just kommit tillbaka (12 januari) på heltid som politisk chefredaktör på Aftonbladet och kommer att så förbli ett antal år framöver.
  Men det är helt riktigt att jag numera är färdigutbildad och helt behörig präst.
  Helle K

 3. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Helle, så bra. Då slipper jag starta en prästblogg för att kunna skriva om dig. Jag blev lite orolig där.

  – r

 4. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  Veckans tv verkar ha samarbete med JOOST men jag har för mig att det skulle ju begravas…har för mig att jag läste det förra veckan någonstans i tradmedia. Så det måsta vara sant 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *