Gynnas dödaträdmedier i orostider?

Gynnas det trygga prasslande pappret i orostider? En hypotes om den senaste Orvesto-mätningen.

Det har varit mycket snack om att lågkonjunkturen ska skynda på transfereringen från pappret till nätet, framförallt från betalda dagstidningar. Senaste Orvesto visar inga säkra tecken på att så sker.

I den senaste Orvesto ökar tvärtom Dagens Industri, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan med i snitt 4 procent jämfört med föregående år. Endast Göteborgs-Posten minskadr räckvidd. Mätningen är gjord det tredje tertialet 2008, alltså under inledningen av lågkonjunkturen. Undersökningen kan ha legat för tidigt för att få med räckviddstapp orsakade av att hushåll avbeställer prenumerationer eller slutar köpa kvällstidningar.

Det bara slog mig, att i orostider, söker vi trygga, beprövade lösningar. Dagspressen är just en sådan.
Kanske vill konsumenterna ha ett träd att hålla när det blåser därute, även om trädet är dött? Kanske blir dagspressen mer väsentlig och trovärdig som informationskanal när privatekonomin hotas? Kanske finns mer tid för prasslande tidningssidor?

De blanka affärspressen tappar med tvåsiffriga procentbelopp, Affärsvälden -16 procent, Veckans-Affärer -10 procent och Privata Affärer -11 procent. En tolkning kan vara att de upplevs som långsamma, lätt lyxiga produkter och väljs bort i snåltider. Men troligen spelar tidningarnas metoder att distribuera icke fullt betalda upplagor en större roll.


Kommentarer

Ett svar till ”Gynnas dödaträdmedier i orostider?”

  1. Profilbild för RP Kretzschmar
    RP Kretzschmar

    För mig känns Internet som en rätt beprövad lösning vid det här laget. Vad mer ska upp till bevis för att övertyga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *