Bambuser-Brit på JMW får pr-etablissemanget att blekna

Pr-byrån JMW har fått full utdelning för greppet att marknadsföra byrån via sociala medier och värvningen av Brit ”Bambuser” Stakston Det visar vinsten av ett av stans största konton, Microsoft. Tvåan i upphandlingen var också en liten svensk byrå. Därmed delar Microsoft ut ett rungande underbetyg till pr-etablissemanget.

Ett lite rultigt medelålders gäng i arbetsgruppen på JMW charmade Micrsoft så till den grad att den amerikanska it-jätten flyttar sitt jätteuppdrag till den lilla svenska byrån.

Hur gick det till?

JMW började för ett par år sedan att profilera byrån inom sociala medier. Byrån öppnade en blogg, värvade konsulten Brit Stakston i augusti 2007. Hon blev byråns ansikte inom sociala medier, började bambusa och socialisera med bloggarna, till och med irl. Idag kör JMW från sin sajt ett eget pratprogram via bambuser.

Jag måste erkänna att jag var skeptisk till profileringen som verkade dyr, sökt och ja, lite fånig. Som att alla medelålders konsulter sitter och twittrar medan kidsen skickar sms.

Där hade jag fel. Som marknadsföringsmetod var strategin klockren. Det visar vinsten av Microsoft. It-jätten krävde att alla på byrån skulle kunna jobba digitalt och vägleda Microsoft i den riktiga såväl som digitala världen. Kreativitet, jordnära förslag och förståelse för kundens marknad, var andra viktiga faktorer i upphandlingen

JMW investering i sin marknadsposition och för alla del även produkterbjudande betalar av sig rejält när det klirrar in uppåt 10 miljoner i byråintäkt per år, jämfört med runt 12 miljoner för hela byrån i dag.

I finalen stod JMW mot en annan liten svensk byrå, Spotlight. Ingen av de större svenska byråerna som Springtime, Prime eller Sund och ingen av de internationella nätverken som JKL, Hill & Knowlton eller Burson-Marsteller fick komma med till finalen.

Microsofts analys ger vid handen att ingen av de mest renommerade pr-byråerna har ett trovärdigt digitalt erbjudande. Det borde ge cheferna på dessa byråer en hel del att tänka på.


Kommentarer

10 svar till ”Bambuser-Brit på JMW får pr-etablissemanget att blekna”

 1. […] Uppdatering: RvdB gör en analys. […]

 2. Profilbild för andrea Jovell Swenss
  andrea Jovell Swenss

  Javisst. Brit pratade för marknadsföreningen i Gbg förra veckan. Hon fick mig att inse att gamla PR-upplägg är hopplöst ute. Inte så att vi kan hoppa över dem, utan snarare addera. kanske ligger det hela i synen på konsumenten som medskapare i företagets framgång, snarare än ”målgrupp” som ska övertalads och övertygas. Mer ”vi” och mindre ”vi och dom”. Känns sunt på nåt sätt.

 3. […] Bambuser-Brit på JMW får pr-etablissemanget att bleknaBra analys av RvdB. […]

 4. Profilbild för Robert Almqvist
  Robert Almqvist

  Bara ett litet förtydligande från en snuvad byrå. Enligt Microsofts upphandlingskonsult Patrick Ullman var stora internationella byrånätverk bortgallrade redan från början just därför att de är stora internationella byråer.

  JMW verkar ha örnkoll på den digitala kommunikationen och detta är absolut en stor fjäder i hatten för dem. Men det är inte ett underkännande de internationella byråernas digitalkompetenser.

 5. Väl talat, Robert. Det finns digital kompetens på ett flertal byråer idag och jag tror att du rätt snabbt kan hitta den om du bara skrapar lite på ytan, Rolf.

 6. Ett av stans största konton??? 10 miljoner??? Stämmer verkligen det?

 7. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Jo, uppgiften är tillförlitlig. Sedan varierar ju kundens köp av pr beroende på vad som ska göras. Men historiskt ska beloppet stämma.

  – r

 8. Profilbild för annesofie
  annesofie

  Brit på JMW var storartad på föreläsning i GBG
  har sällan blivit så omtumlad.Så grymt självklar
  Anso

 9. […] vi pr-byråer det här då? Tja…. Rolf van den Brink menar att vårt nya uppdrag borde gett alla stora byråer något att tänka på: “…ingen av […]

 10. […] dagens outfit dårå för en representant från den medelålders rultiga byrån (citat Rolf van den Brink): Svart polo från MQ, silversmycken från Snö. svarta Levisjeans, boots från Rizzo och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *