Hövding Svegfors icke tycka om politik på jobb – Ugh

Den tidigare landshövdingen Mats Svegfors inleder jobbet som vd för Sveriges Radio med att förfasa sig över att det pratas mer politik på jobbet än på Svenska Dagbladet där han tidigare var chefredaktör. Det kan ha att göra med att SR styrs via en demokratisk process.

Mats Svegfors slår ett slag för SRs oberoende visavi politikerna i inlägg på DN Debatt, lördag 31 januari, 2009. Bakgrunden är att public serviceutredningen föreslår att:

  • SR ökar andelen av inköp av program från externa leverantörer.
  • SRs inköp momsbeläggs och att ett statsbidrag kompenserar för merkostnaderna.
  • SRs intäkter från licenmedle räknas upp med 2 procent varje år.

Mats Svegfors anser att utredningens förslag innebär att politikerna får ökad makt över SR:
Han frågar sig: ”Ska riksdagen verkligen bestämma om hur många program som får köpas in?” Han anser att SR råkar ut för en årlig nedräkning av anslagen på 4 procent jämfört med myndigheter där 2 procent gäller.

Utredningens förslag vållar uppenbart mycket huvudbry hos SRs ledning: ”Under några veckors möten i radiohuset har jag diskuterat politiken mer än jag gjorde under 17 år på Svenska Dagbladet. Och faktiskt, vilket verkligen är besynnerligt, nästan mer än vad jag har gjort under nio år som chef för Länsstyrelsen i Västerås”, skriver Mats Svegfors.

Jag kan inte låta bli att tycka att Mats Svegfors låter som en gnällgubbe. Han ställer krav på ”ekonomisk frihet”. Lätt att säga för en kille som drev Svenska Dagbladet nästan rakt ner i en avgrund av underskott, trots rejält presstöd. Även om, inte politikerna hade åsikter om detta, kanske ägarna av tidningen hade det? Ägarna av SR är folket och folket väljer regering som tillsätter utredningar och reglerar förutsättningarna för exempelvis public service. Hur skulle det annars se ut? Mats Svegfors skriver att SR ”har en helt annan ställning i samhället än myndigheterna”. Det är riktigt, men liksom för Svenska Dagbladet, måste förutsättningarna för verksamheten definieras av ägarna eller är SR ett autonomt UFO?

Och varför ta jobbet som SR-vd när förutsättningarna var kända? Det finns säkert andra tänkbara chefer som kan stå ut med lite snack om politik på fikarasten.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *