Schibstedjobb i Globen finansierar Metroköp i Frankrike?

Det kommer uppgifter om att Metro är nära en försäljning av sina gratistidningar i Frankrike och Portugal. Samtidigt kommer ett nytt sparpaket från Schibsted. Ska vi vara lite konspiratoriska och koppla samman nyheterna?Dagen efter nyheten om att Metro lägger ner i Spanien, släpper Schibsted nyheten om ytterligare ett sparpaket. 300 miljoner ytterligare utöver tidigare aviserade 600 miljoner kronor ska sparas främst inom Media Norge, Aftonbladet och Svenska Dagbladet samt i Spanien och Baltikum. Personalminskningar blir det främst i Spanien och Stavanger. 

Nyheten om Metros skrotning i Spanien är bra nyheter för Schibsted som slipper en konkurrent i det spanska gratistidningsinfernot. Eller också var det ingen nyhet alls. Hypotetiskt kan nedläggningen vara en del av en uppgörelse där Schibsted köper Metros gratistidningar i Frankrike och Portugal där det är bättre stuns i annonsaffärerna än i Spanien. Schibsteds nya sparprogram skulle i så fall finansiera köpeskillingen. Ett sparprogram som också kan innebära att exempelvis Aftonbladet tvingas sparka folk i Globen. Svenska Schibsted-jobb skulle i så falla vara med och finansiera gratistidningsaffärer i Frankrike och Portugal.

På dagens telekonferens berättade ledningen att Schibsted hade förnyat avtalen med sina banker och fått ”utrymme att manövrera”.

Snart får vi veta.


Kommentarer

Ett svar till ”Schibstedjobb i Globen finansierar Metroköp i Frankrike?”

  1. […] Läs också här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *