Metro skrotar i Spanien -fel i strategin

Gratistidningen Metro tvingades skrota sin tredje största tidning, den spanska utgåvan. Nedläggningen visar att Metros strategi inte håller. I den senaste kvartalsrapporten (Q3, 2008) vek försäljningen i affärsområdet Sydeuropa, där Spanien ingår, med 26 procent. Resultatet bedömde Metro dock vara ”stabilt”. Rörelsemarginalen låg på goda 37 procent tack vare kostnadsreduktioner. Sedan dess har mycket hänt. En ständigt ökad konkurrens och en minskande printannonsmarknad, tvingade Metro att lägga ner tidningen för gott. Detta efter att försök att sälja tidningen eller inleda samarbeten hade misslyckats.

Nedläggningen av tidningen, med 1,8 miljoner läsare, är ett rejält hack i Metrobygget. Den visar också att Metro bygger på en felaktig strategi. Metro har allt för mycket förlitat sig på grundidén: sälja annonser i en gratistidning med hög räckvidd.  Metro har däremot aldrig lyckats att bygga ut sin online-del.

Schibsted, som också driver gratistidning i Spanien, 20 Minutter, har även köpt in sig i digitala eftertexttjänster, liknande Blocket. 

Jag pratade med Schibsted koncernchef Kjell Aamot i höstas som då sa att den traditionella annonseringen vek ner sig rejält i Spanien medan online fortsatte att öka. Det verkade han då nöjd med.
Men Metro har inget extra digitalt ben att stå på och kan tydligen inte ens få sina tidningar sålda längre.

Troligen var Schibsted med i diskussionerna i Spanien, men att intresset var ljumt blev uppenbart idag. Frågan är om Kjell Aamot idag är så nöjd med förvärvet av 35 procent i Metro Sverige för 350 miljoner kronor våren 2008?


Kommentarer

Ett svar till ”Metro skrotar i Spanien -fel i strategin”

  1. Profilbild för Skrivhäftet
    Skrivhäftet

    By the way – har ni sett Bloggys härliga kupp: skriv fel på twitter med .se i slutet och kolla vad som händer. Och for the record, jag är inte sponsrad av någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *