Vad jag förstår, är detta det är det så kallade MTG-huset. Huset dit mediekoncernen MTG ska flytta. Det ligger intill  Södersjukhuset i Stockholm. Huset ser ut att bli en typisk Stockholmskrapa, alltså huset ligger ner i stället för att stå upp. Här kommer den nytillträdda MTG-chefen Manfred Aronssons kvaliteter att testas.

I huset ska alla MTGs tv-kanaler att sitta, TV3, TV6, TV8, ZTV och radiokanaler som Bandit, Lugna Favoriter och Rix FM. Kanske ska även produktionsbolaget, eller det som är kvar av Strix flytta med. Följer koncernsyrran i Kinnevik Metro med? Följer Aschberg och Aaro med? Vet inte.
 
I huset ska MTGs Sverige-vd Manfred Aronsson leda styrkorna antagligen i motvind under lågkonjunktur. I detta hus kommer det att visa sig om Manfred är den stora företagsledaren, visionären eller om han är mannen som snarare är en fena på tv-distribution. reklamsälj och skapa trevligt på jobbet. Saker han åstadkom på sin tid som vd för Kanal 5. Ett mål är förstås att MTG ska leverera flest kommersiella tv-tittare i landet, fler än TV4. Beroende på hur man räkna är målet i stort uppfyllt.

I MTG-huset kommer det att visa sig om Manfred har förstått internet och dess stundtals bakvända affärslogik. Och Manfred får ett nytt hus att plantera sin kultur i. MTG-kulturen präglades tidigare av en hård men rak militärhierarkisk struktur, med smarta bus som kännetecken. Vi glömmer inte hur TV3 skickade Pizza Grimborga, en pizza med en stor bit borta, för att stressa TV4s nytillträdda försäljningschef Michael Grimborg. Eller när TV3 hyrde den religiöst orgelspelande damen Maria på Sergelstorg för att köra visan VM-Guld (TV3 visar ishockey) utanför Guldäggsfesten i Globen.

Under Hasse Breitholtz, som nyligen blev vd för Sony, tycktes MTG bli ett mjukt, mänskligt och anonymt bolag. Jag blundar och tänker MTG, MTG, MTG och framför mig ser jag ett gäng lätt skäggiga män i mjuka kläder i naturlika färger. De är inne på kontoret i Münchenbryggeriet och analyserar och grubblar, de är smarta som fan, de pratar lågmält. Fast så klart på säljet är det kostym på och pirajastim som vanligt, väl?
 
Vilken kultur sätter Manfred i MTG-huset? Ja, förra veckan skickades en naken man till mediebyråerna för att göra dem uppmärksamma på premiären av Herre på Täppan. Är det så vi ska ha det i MTG-huset?

Ja det är något visst med mediehus. Fyllda med visioner och förhoppningar om att ”jobba effektivt tillsammans ”och nå ”synergieffekter” Även Schibsteds svenska bolag, bland dem Aftonbladet och Svenska Dagbladet hyser dessa förhoppningar och planerar att flytta in i ett Schibstedhus. Något Bonnierhus får vi inte se på ett tag, om det nu inte är någon som kan hyra ut ett hus som rymmer uppåt 6.000 medarbetare?


Kommentarer

Ett svar till ”I MTG-huset testas Manfred”

  1. Profilbild för BrommaKille
    BrommaKille

    Bonnier har inte ett hus, de har flera och kallar dem för Bonnier Cityfastigheter. För inte så länge sedan togs ett politiskt koncernbeslut om att bolagen i koncernen i första hand skall hyra av just Bonnier Cityfastigheter. Så snart går väl första flyttlasset till Skanstull och John Mattsons gamla projekt (som Bonnier CF köpte i sommras), för det ser ju inte ut som om JLL kommer lyckas med uthyrningen externt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *