Volvo säkrar hem – men för sent?

Volvo antyder i den nya kampanjen för XC60 att det är dags att återerövra den tidigare så bergfasta varumärkespositionen, stavad SÄKERHET. Frågan är om det inte är för sent?

I kris och förvirring, är det normalt att sluta leden och vända åter till hemmahamnen. Volvo, som tidigare var synonymt med säkerhet, har flirtat runt med livsstilskonceptet Vi och suvar som i och för sig är säkra, men framförallt överdådiga karosser för livsstilsdrömmar.

I den pågående utomhuskampanjen för XC60betonar Volvo säkerhet och snålhet. Argument som tidigare fungerade i kärnmålgruppen.

”Snålast i klassen. Säkrast i världen” är copy fjärran från ”Hur VI är du” för V70.

Som alltid för den som lämnar sin position finns en risk att någon annan tar den. Eller att positionen upphör att existera. Är säkerhet en usp (unikt säljargument) eller hygienfaktor i bilbranschen? Finns målgruppen kvar? Och vad säger den delar av kundkretsen som i första hand ser Volvo som en leverantör av livsstilsfordon?


Kommentarer

2 svar till ”Volvo säkrar hem – men för sent?”

  1. Profilbild för anders nilsson
    anders nilsson

    vandenbrink,
    Jag tror att Volvo ser att det finns en fördel att kunna erbjuda en miljöbil som dessutom är säker. Den positionen i familjebilssegmentet är dessutom Volvos hemmaplan.
    En snygg och säker miljöbil är onekligen bättre än en ful och osäker…

  2. Man kan på goda grunder anta att positionen SÄKER åter blir kommersiell i otrygga tider. Har den tagits av någon annan, eller blivit hygienfaktor? Varken eller. Defensiva koncept har liksom inte platsat i det expansiva egoklimat som rått. Bara SUVarna har utnyttjat det , men med agressiv ton – sitt högt, se långt, döda din fiende. Rätt hanterat kan Volvo ro det här iland. Minns att i slutet av 70-talet rostade de så att lacken självmant lämnade karossen. Trots det ansågs Volvo stå för kvalitet. Varumärke är inte bara något vi försörjer oss på utan en realitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *