Tomt i af Kleens digitala herrklubbar

Björn af Kleen, redaktör för kulturen på Expressen, tycker att Twitter, Facebook och mikrobloggar skapar grogrund för herrklubbar. Men det riktiga etablissemanget varken bloggar eller mikrobloggar. Mikrobloggar inbjuder inte på samma sätt till samtal som bloggar, anser Björn af Kleen och skriver: ”Här kan auktoritära uvar återuppta det spekulativa berättarsätt som den vanliga bloggaren en gång avlivade”.

Skillnaden är möjligen att i dag kan läsarna helt enkelt skita i att läsa ”spekulativa” inlägg på Twitter och Facebook och artiklar i kvällstidningar som Expressen också för den delen. Må de bästa berättarna och de bästa berättarsätten vinna.

Björn af Kleen, var tidigare själv flitig bloggare, men fick ett återfall i trygg tryckteknisk taylorism à la åtta timmar jobb, åtta timmar sömn och åtta timmar ledigt. Då får man tid att tänka på att mikrobloggande skapar herrklubbar. Resonemanget leder dock in på ett intressant spår.

Om vi tänker oss herrklubbar som samlingar av samhällsetablissemang, så är de underrepresenterade på ställen som Facebook. Få etablissemangspersoner anser sig behöva knyta nya kontakter på Facebook, som allt mer framstår som medelålders medelklass.

Det riktiga etablissemanget går på sin auktioner, träffas på sina klubbar och skulle aldrig drömma om att blogga, och än mindre ägna sig åt ”spekulativt” mikrobloggande. De mest fåfänga och ungdomliga återfinns sannolikt i A Small world. Annars har borgarklassen sin egen diskreta, digitala charm. Blogga och mikroblogga är sysslor för populasen, ja inte Björn af Kleen, då.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *