Mer IQ i debatten om public service, tack

Folkpartisterna Cecilia Wikströms och Christer Nylanders förslag om en renodlad kunskapskanal i regi av public service är inte helt genomtänkt. 

  • Det behövs en tv-kanal som överför kunskap på heltid.
  • Kanalen ska bygga på Kunskapskanalen, som drivs som public service av Utbildningsradion UR.
  • Kanalen ska få en egen kanalplats och kan heta IQ-TV eller Kunskapskanalen.
  • Detta ska införas inför de nya avtalen för sändningar i marknätet.

Dessa idéer torgför Cecilia Wikström och Christer Nylander på DN Debatt, 24 januari, 2009. SVTs vd Eva Hamilton, ”klarar inte kunskapsförmedlingen”, enligt artikeln.

Det är begripligt hur Cecilia Wikström och Christer Nylander resonerar. De har förmodligen själva fått stora delar av sitt kunskapsintag via tv. På samma sätt hämtade generationen innan kunskap via dagspress och radio. Men det finns inget som säger att det är just tv som är nästa källa till kunskap. Troligen är det snarare bloggar, twitterflöde, nyhetstjänster, diskussionsforum och communitys, sociala medier och andra digitala kanaler som är kunskapskällorna.

  • I mitt tycke är det rimligt att först reda ut om tv verkligen är framtidens kunskapsöverförare.
  • Dessutom måste public services uppdrag på internet fastslås. Just nu förfasas den kommersiella dagspressen och reklam-tv, inte minst TV4, över att SVT och SR bygger ut konkurrerande webbredaktioner. Men om det är public service som ska ha uppdraget att folkbilda nationen medialt, då kan det knappast sker utan tyglarna släpps loss för public service på nätet.
  • Å andra sidan, om nu tv är framtidens stora kunskapsöverförare, måste just SVT, SR och UR ha det uppdraget?

Kunskapsförmedling kräver kunskap och eftertanke, något som saknas i dagens lätt populistiska debattinlägg i DN. Rent ut sagt: lite mer IQ, tack, Cecilia Wikström och Christer Nylander.

Christer Nylander skriver mer om IQ-tv här.

Fler som bloggar om ”IQ-tv”
Svart på vitt
Bergsmassivet
Expedition Robinson


Kommentarer

2 svar till ”Mer IQ i debatten om public service, tack”

  1. Tror det stora problemet är att UR gör enormt dåliga program med knappt mätbara tittarsiffror. SVT24 gick också riktigt kass. Politikerna verkar göra samma misstag som journalisterna på SVT. Båda tror att folk är oerhört intresserade av deras jobb. Men Sverige har inte tillräckligt nyhetsflöde för 24/7-nyheter, och direktsända debatter och seminarier? Kom igen, snacka om nisch TV, det kommer bara vara folkpartister som sitter och tittar på sig själva.

  2. Finns inga problem och det saknas inte IQ. Däremot saknas en objektiv syn på public service. Denna blogg har som tag line Medier, Makt och Marknadsföring. Självklart tonar man inte ner betydelsen av internet. Och eftersom vi blir allt mer nischade i vårt val av medier så är det självklart att vi sågar program som inte uppfyller vår direkta förväntan. Tvärtom är public service viktigare än någonsin både i Radio, TV och på internet. Att rörlig media i utbildningssammanhang är viktigt behöver vi inte diskutera. Om det är via TV, som distributionsmedium betraktat, det ska ske kan väl 98,5% av mottagarna i jämförelse med 40% internetanslutna få inverka. Att det sedan går att tillgodogöra sig samma material via internet eller via utbildningssamordnare är en naturlig utveckling. Sedan är det märkligt att man kan tänka sig andra uppdragstagare till public service. Ingen vettig företagsledare skulle avkompetensifiera ett företag bara för sakens skull. Om marknaden ser ett behov som kan ge avkastning så kommer den att axla manteln. Tills dess är public service ett nödvändigt ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *