Vem är den hemliga VA-journalisten?

Vilken av Veckans Affärers journalister ska berätta hur man får in artiklar i affärspressen på pr-byrån Times hemliga och svindyra seminarium? Igår var jag på pr-byrån Hill & Knowltons samtalsserie Tal & Mat. Mackorna var slut men vi fick höra arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin prata om lågkonjunkturen. Studerade hans retorik. Mycket kretsade kring hans berömda ”skitår”. Under resten av ”skitåret” lär han få återkomma till det uttalandet om och om igen. Det kan vändas till en fördel. Sven-Otto Littorin, vet i alla fall vad som kommer upp och kan förbereda sig på det. Och om hans förutsägelse om år 2009 visar sig vara felaktiga blir vi alla bara glada.
Jag noterade att han var vital, tog kommandot över situationer då frågor ställdes, sammanfattade sina rön och höll tiden. Sämre betyg för att han gång på gång lekte Vi i Femman à la ”På fråga A svarar jag si och på frågan B så…kanske har han påverkats av sin unga flickvän?

Också andra pr-byråer anordnar seminarier för kunderna. Så här lyder pr-byrån Times sondering: ”Är ni intresserade av att under öppna former delta på ett rundabordssamtal med en svensk ledande ekonomijournalist för att få veta mer om vad som krävs för att affärspress ska skriva om ert bolag?” Mötet är till för ett fåtal personer som betalar stora belopp för att vara med. Mötet hålls inom ramen för något som byrån kallar CMO Council,en organisation som ska ”stärka marknadschefers roll inom det egna företaget”.

År 2009, är det kanske en löjeväckande fundering, men jag vill ju gärna veta vem journalisten är? Det ville inte pr-byrån prata om.


Kommentarer

7 svar till ”Vem är den hemliga VA-journalisten?”

 1. Det roligaste är att den där skuttbyrån påstår att de ”i slutet av 1990-talet skapade kategorin marknads-pr”.

 2. Profilbild för Göran Sachs
  Göran Sachs

  Hej Rolf,
  ett tips: ring Pontus Schultz på VA och fråga vilken av hans journalister som ska ställa upp på Times seminarium. Han måste ju ha godkänt det hela, eller hur? Sen får du gärna ringa mig och berätta!
  😉

  G-n

 3. Göran, du vet väl att bloggare har telefonskräck 😉

  http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=94442

 4. Eftersom Kullins kommentar verkar fastna i filtret så får väl jag också påpeka för herr Sachs att RvdB numera ju är bloggare och enligt honom så är vi ju livrädda för telefoner 😉

 5. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Haha, ni är för roliga Deeped och Culpa. Men jag har faktiskt ryggen lite fri. Ringde på detta jobb och fick reda på del ett.
  Sedan utnyttjade jag min konstnärliga bloggfrihet att inte avslöja namnet på journalisten. Det hade skapat en halvjummen nyhet. Nu kunde jag i stället skriva ett i mitt tycke intressantare blogginlägg. Men, men, snart sitter väl jag som alla andra bloggare och twittrar i telefonen i stället för att prata i den.

 6. *ler* Precis. Och du blir som vi andra sönder i fingertopparna av Iphonens yta och det hårda livet som social media-nörd 🙂

 7. Jag tog faktiskt upp ditt blogginlägg (om telefonskräck) under en paneldebatt på Redaktörsdagarna i måndags för jag tycker att det stämmer rätt bra. Där har journalisten fortsatt en viktig roll när det gäller faktakoll och fördjupning. Bloggare gör mest desktop research.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *