Kanal Lokal R.I.P. – ett politiskt fiasko och en smashad mediebubbla

Kanal Lokals konkurs visar att en hyfsat stor publik inte är någon garanti för att det ska komma in reklampengar. Och att det digitala marknätet knappast har minskat mediekoncentrationen.

I fredags kastade Kanal Lokal in fjärkontrollen efter 17 år. Det som från en början var ett framgångsrikt lokalt kabeltv-projekt i Östergötland, byggdes ut till Skåne, Göteborg och Stockholm och havererade likt en zeppelinare fylld av marknadens hårda bly.

Affärsidén var att via det digitala marknätet och samarbetspartners som Com hem, erbjuda lokal tv-reklam under radaren för konkurrenter som TV4, MTG och Prosieben. Kanal Lokal nådde också ut och hade en hypotetisk räckvidd på hälften av landets hushåll, motsvarande 2,2 miljoner hushåll. Var tredje individ kände till att de hade möjlighet att titta på Kanal Lokal, så där fanns en del marknadsföringsarbete att göra.

Tittandet var hyfsat, särskilt med tanke en del stök i början när det visade sig att lantistablån från Östergötland inte fungerade i storstäderna. Kanal Lokal hade mot slutet runt 70.000 dagliga tittare i vardera Skåne och Östergötland och runt 100.000 i vardera Göteborg och Stockholm. Det totala veckotittande låg på 1,3 miljoner tittare. Kanal Lokal, eller snarare dess övergripande bolag, Lokal-TV Nätverket i Sverige AB hade alltså ett hyfsat antal reklamkontakter att sälja ut. Men sålde kanalen då? Icke. År 2007 låg försäljningen på 27 miljoner kronor, jämfört med 16 miljoner kronor år 2006. Då pratar vi publiksiffror de flesta landsortstidningar bara kan drömma om. Rörelseresultatet låg på kusliga -78 miljoner kronor och när annonsintäkterna dök ytterligare i somras ville finansiärerna, grundarna samt Nordisk Media Partner, IT Provider och Expressen inte längre finansiera bolaget. Ingen extern intressent hörde av sig.

Det tar sju år att bygga en framgångsrik tv-kanal (tumregel bland tv-konsulterna), och den tiden fick nog inte affärsidén på sig. Tv-reklam är ganska svårsålt. Antingen är du en nationell spelare och riktar dina ansträngningar mot de tämligen ärkekonservativa mediebyråerna som sköter minst 80 procent av alla reklamköp i tv. Eller också måste du in och slåss med den lokala dagspressen och få kunder som är vana att köpa tryckta annonser  att göra tv-reklam. Kanal Lokal försökte göra båda och bröt därmed mot regeln: Antingen dominerar du en mindre marknad, eller också tar delmarknader av en stor marknad.

Mer övergripande borde medier som hoppas att pengarna ska komma när publiken gör det få sig en tankeställare. Det gäller inte bara tv-kanaler utan även andra medier, exempelvis internetkanaler som Realtid och Nyheter24. Det är något av en mediebubbla som brister. Hittills har allt för mycket legat på att ordna räckvidd först och pengar sedan. Kanal Lokals haveri visar att det inte fungerade, inte ens under det feta året 2008.

Och Kanal Lokals konkurs är förstås ett politiskt fiasko för det digitala marknätet som skulle göra det billigare för nya aktörer att göra tv och därmed skapa mångfald och mota mediekoncentrationen. Hittills har det visat sig att endast de stora tv-husen, MTG, TV4, Prosieben och internationella varumärkena som MTV och Eurosport, har uthållighet att driva tv-kanaler. Så fick Aftonbladet packa ihop sin TV7. Återstår nu egentligen bara Axess och Nonstop Television som utmanare till det allt starkare tv-etablissemanget.

Frågan är om detta gäller även internetkanaler – klarar nya aktörer att sjösätta uthålliga sajter? En frågan som ännu inte är besvarad.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *