Mediapath-striden: Tobbe tar makten – Annons-Anders tappar option

TV-kanalerna surar för att landets annonsörer är med och driver byrån Mediapath som kollar deras affärer. Men Sveriges Annonsörer kanske borde kolla sina egna affärer eftersom ägarandelen i byrån, oops förvan. Samtidigt som konsult Tobbe kliver fram som en av de allra mediemäktigaste.

Mediapath ska börja mäta hur mycket betalt tv-kanalerna tar av sina kunder för reklamutrymmet. Medlemmarna i Sveriges Annonsörer, de största annonsörerna, lägger in information om hur mycket de betalar för tv-reklamen i en pool. Sedan kan annonsörerna jämföra sig med sina kollegor. Dock ska det inte gå att få reda på hur mycket enskilda annonsörer betalar.

Tv-kanalerna blir sura och det är begripligt. De har ofta individuella uppgörelser med kunderna. Som exempel betalar en del annonsörer ett lågt pris för reklamen med tillägg beroende på hur mycket effekt reklamen ger, så kallad cost per order. Den typen av affärer kan slå snett i jämförelser i Mediapaths pool.

Mediebyråerna, konsulterna som köper reklamutrymme, tycks inte ha så mycket att invända mot Mediapaths system i sig. Däremot säger en del som jag har pratat att det inte är ”rent” att Sveriges Annsörer driver en kommersiell byrå.

Det kan ligga något i det. Sveriges Annonsörer får kickback, del av vinsten, på affärerna och det kan ge organisationen konstiga incitament att driva medlemmarna att använda sig av tjänsten.

Ägandet i Mediapath är heller inte ”rent”. Sveriges Annonsörer trodde till igår att de hade en köpoptions på 10 procent i bolaget. Vad jag har hört försvann den. I stället ska det vara grundaren Susanne Arnborg, vd Ebba Horn och systemkonsulten Tobias Strömstedt som äger hela bolaget.

Det blir inte så mycket roligare för Sveriges Annonsörer när tidningen Resumé berättar att  Ebba Horn sina andel av bolaget via ett bolag i skatteparadiset Cypern.

I skymundan kliver Tobias Strömstedt fram som en verklig makthavare i mediesvängen. Han jobbar också med mediebyrån Initiative Universals datasystem. Teoretiskt och renat sannolikt har han smart i sin laptop information om alla tv-affärer som gör i landet plus alla affärer som görs av Initiative Universal.

Det handlar inte om så lite pengar. År 2008 köper mediebyråerna reklamutrymme i tv för uppåt 4,5 miljarder kronor. Initiative Universal gör affärer värda uppskattningsvis 800 miljoner kronor. Vi får hoppas Tobbe håller ordning på sin laptop.


Kommentarer

3 svar till ”Mediapath-striden: Tobbe tar makten – Annons-Anders tappar option”

 1. Nå, har du fått dina fyra besökare från min blogg nu som tycker att din blogg är bra? Du sa ju att det räckte med fem stycken som tyckte om din blogg och självklart kan du räkna in en röst från mig. Bara fyra kvar… Har länkat till dig i min blogg ; ) Förresten kom du hem helskinnad igår efter porrklubbsbesöket igår kväll? hehe under en kort sekund trodde jag faktiskt att du satt på porrklub : )

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Jag är helt nöjd med min blogg och mina besökare. Nej, jag var inte på porrklubb i går heller. Däremot på en del andra trevliga ställen.

 3. Profilbild för PO Sundqvist
  PO Sundqvist

  Rolf, va kul att du är tillbaka. Det är oerhört viktigt att vi har modiga persosner som vill syna branschen. Allt är inte svart men ej heller vitt. Det finns mycket av etik som måste tas fram inom branschen, om den skall betraktas som seriös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *