Guldbaggegala i går. Filmbranschen samlad. Hela Opera-huset abonnerat för 2.000 gäster. Vem var galans medelpunkt? Björn Gustafsson? Bibbi Andersson? Nej, en pr-konsult.

Det är klart att hade Michael Persbrant kommit ut i rökrutan på Operahuset, som det tisslades om, då hade det blivit wow, Wow, WOW! Detta uteblev. I stället kom en annan Mikael att dominera. Pr-konsulten och festfixaren Micael Bindefeld blev den glamorösa filmfestens medelpunkt. Hans egen byrå hade inte fixat festen utan med Idol-Agnes som sällskap klev han in över den röda mattan utrullad av den konkurrerande pr-byrån Taste PR.

Micael Bindefeld drog blickar och tungviktare till sig där han satt strategiskt placerad vid entrén till. Då hade han bytt Agnes mot skådespelerskan Izabella Scorupco. Jag stod en stund och iakttog spinnet som sedan uppstod kring Bindefeld. Normalt burkar pr-konsulter agera spinndoktorer som får fart på snacket om kunderna. I Micael Bindefelds fall är det annorlunda. Det är han själv som är varumärket som skapar spinn.

Snart kom högskole och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) och slog sig ned. En stund senare kom utbildningsminister Jan Björklund (fp). Därefter satte sig komikern Björn Gustafsson satte sig närmast Micael Bindefeld. Om inte Micael Bindefeld är Storstockholms charmigaste person, är det något annat dra folk till honom. Jag tvivlar på att det gratisfesterna Bindefeld AB ordnar. Ministrar och riksnarrar, kan gratisäta tills de spyr. Jag tror snarare att det är Micael Bindefelds maktställning kopplad till hans integritet som får tungviktarna att spinna som små katter i hans närhet.
Han är exklusiv i sitt val av relationer och han har stark kontroll över nätverken. Han parar integritet med celebritet. Kombinationerna leder till ett varumärkesbygge av lyxprodukter, något som säkert återspeglas i Bindefelds fakturering. 

Om det var flera tunga borgerliga politiker samlade på galan, sågs desto färre s-märkta. Den tidigare kulturministern Leif Pagrotsky gladdes över att ha blivit bjuden på galan i år. Han bjöd med sig sin tidigare sakkunniga Linda Zachrison, som inte hade blivit bjuden trots att hon nyligen jobbade som publikschef på Svenska Filminstitutet och idagär chef för Stockholms stadsteater. Med sig hade de också maskören Jessica Simonsson. Leif Pagrotsky hade inte sett några fler tongivande s-politiker på plats och antog att det inte hade blivit bjudna. Något som dementerades av Marianne Djudic, vd på Taste PR: ”De svarade inte på inbjudan”, sa hon.

Björn Gustafsson och Izabella Scorupco kramades. Björn Gustafsson, tyckte inte alls om att bli fotograferad och började vifta med händerna på ett inte alls komiskt vis. Bubblan runt Bindefeld brast. Sällskapet bröt upp. Det något enklare folket fortsatte att röja trots att gratisspriten sedan länge hade runnit ut genom filmstruparna.


Kommentarer

Ett svar till ”Spinnet kring Bindefeld”

  1. Profilbild för Marianne Djudic
    Marianne Djudic

    Nu när jag har sovit ikapp min ackumulerade sömnbrist från jobbet med Guldbaggegalan så måste jag ta de till galan inbjudna s-politikerna i försvar… Jag sa inte att de inte svarade på inbjudan, jag sa att de inte tackat ja!

    Kram,

    Marianne 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *