Därför tar Pia Grahn Brikell över moderaternas reklambyrå

Efter 2,5 år slutar Pia Grahn Brikell som vd för Sveriges Reklamförbund, organisationen där de flesta reklambyråer är medlemmar. Avhoppet blottlägger två konflikter, mellan vd och styrelseordförande och mellan två av Sveriges största reklambyråer.

Självklart är jobbet att leda reklambyrån Storåkers ett jobb ingen reklamintresserad inte skulle överväga. Det är ju inte vilken reklambyrå som helst. Byrån är en av landets mest framgångsrika och sköter bland annat Fredrik Reinfeldt och moderaternas reklam. Byrån har även landets största annonsör Telia på kundlistan.

Men, Pia Grahn Brikell hade nog inte lämnat sitt jobb på Reklamförbundet om hon hade dragit jämt med organisationens nytillträdda styrelseordförande Elisabeth ”Pyttan” Ström. Flera källor berättar om hur Pyttan har försökt detaljstyra Pia, som ju rivstartade sin karriär som vd på förbundet och bland annat inledde en exportoffensiv för svensk reklam med Exportrådet och lyckades få reklam-EM, Eurobest förlagd till Sverige för första gången. Detaljstyrning kan lägga sordin på vilken rivstartande och brinnande vd som helst.

Den nuvarande vdn Michael Storåkers kliver åt sidan för att ge plats för Pia Grahn Brikell. De två har känt varandra väl sedan länge. Michael Storåkers har värvat flera chefer till byråerna inom McCann-nätverket, som han ansvarar för i Sverige. Bland annat värvade han Primes tunga partner Christina Saliba till nätverket pr-byrå Weber Shandwick. Kanske bäddar Michael Storåkers för sin egen avgång. Kanske siktar han på ett toppjobb i regeringen efter nästa eventuella valseger? Michael Storåkers är fast förfankrad bland moderaterna och en fullödig etablissemangspelare som till och med springer på fingallerier med sin morsa.

Pia Grahn Brikells avhopp innebär att Elisabeth Ström kan ta full kontroll över organisationen genom att välja vd efter egen smak. Hon tillhör falangen Lowe Brindfors, byrån hon jobbade på i många år. Dess vd Björn Larsson samodlar ett slags hat-kärlek till Michael Storåkers, som ju leder McCann-nätvket. Båda nätverken ingår i IPG-koncernen, men dess chefer är sedan länge bittra rivaler om den stockholmska reklammakten. Michael Storåkers rekrytering av Pia Grahn Brikell kan alltså paradoxalt leda till att hans trätobroder Björn Larsson kan sätta en större indirekt prägel på Reklamförbundet och ta över ytterligare en liten bricka i maktspelet mellan de två.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *