Marknadsakademikernas fördomar skapar stereotyp säsongsreklam

Välkommen till år 2009. Just nu ska du köpa träningskort, gå ner i vikt, sluta röka och börjar internetdejta. Du har dessutom en julsur mage som kräver  neutralisering. Det är så målgruppen gemene svensk ser ut, av reklamen att döma. Handlar det om fördummande reklam skapad av fördummade akademiker?

Som ett mejl i laptopen, kommer säsongsreklamen, damunderkläder före jul, hemelektronikrean på julafton, trädgårdsfix till våren, ja ni vet. 

Säkerligen fungerar reklamen, annars hade den nog inte gjorts. Men det är intressant att fundera kring vad stereotyp säsongreklam kan leda till. För det första bygger den på förväntningar om hur gemene man är. I och med det bidrar den också till att skapa beteenden, forma målgrupper. Mumma för dem som kommunicerar är säkert att skapa beteenden och behov och sedan leverera tjänster och produkter som tillgodoser behoven.

Men vad sker på sikt? Tänk om reklam standardformat A, som säsongsreklam består av, inte bara fördummar och schabloniserar konsumenterna utan också reklamare och marknadschefer? Eller är det just för att de själva är fördummade som vi får se den här typen av reklam?  Eller ännu värre, har akademikerna som jobbar med marknadsföring fördomar om hur folk i stugorna är funtade?

Ytterst handlar denna diskussion om reklamare och marknadsförare har någon form av ansvar för att sprida spänstig, vitaliserande kommunikation som skapar alerta målgrupper i stället för att ägna sig åt hjärntvätt en masse?

Frågar du reklambranschen är blir svaret antagligen nej oh nej, vi gör som våra uppdragsgivare önskar och ordnar max effekt per investerad krona. Och något pris i modig, utmanande, icke fördomsfull reklam, har då inte jag hört talas om.

Lyckligtvis visar nutida konsumentbeteenden att konsumenterna inte vill bli behandlade enligt standardmallar. När det finns valfria sätt att ta till sig information och kommunikation, kan de som inte vill tillhöra kossorna i hjorden, beta sig igenom säsongerna hur de vill. Få annonsörer har insett detta.

Jag kommer förstås att tänka på Ikea som har gjort mycket för att bryta gängse reklammönster. Även AMF, Fritidsresor och några till vågar lita på att kunderna kan tänka själva. Annonsörer som vill bjuda på kommunikation som ska klara morgondagens brokiga konsumenter får nog räkna med att slänga ut en och annan hjärntvättad reklamare och marknadschef.


Kommentarer

2 svar till ”Marknadsakademikernas fördomar skapar stereotyp säsongsreklam”

 1. Profilbild för jonathan hedstrom
  jonathan hedstrom

  Vad är det som du specifikt tycker IKEA och Fritidsresor gör bra (och bäst). Kan du ge några exempel?

  Hälsningar, J

 2. Profilbild för Rolf van den Brink
  Rolf van den Brink

  Ikea, har i många år, på ett modigt sätt utmanat bilden av hur ett vanligt hem ska se ut. Ikea har vågat berätta att det är okej att heminreda efter eget huvud. Jag kan tänka mig att en del av de hem som Ikea har visat upp i reklamen är långt mycket galnare än vad målgruppen har i sina tankar.

  Fritidsresor har med små medel lyckats få spänst i marknadsföringen av en av de mest uttjatade och schabloniserade produkterna. Ett exempel är den pågående kampanjen som använder sloganen ”Återupptäck den du förälskade dig i”. I mitt tycke ett skickligt penseldrag som skapar nytt liv i en utsliten produkt, och skapar ny inspiration hos kunderna.

  – r

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *