Reaktion på rean – förlåt SALES


Julrean. Vad handlar den om i år när lågkonjunkturen ylar? Jag förväntade mig scener där butiksidkare stod på sina knän och bad kunderna ta med sig deras överflödiga varor. Men inte så. Det var de vanliga skyltarna. ”Mellandagsrea”, REA, men framförallt anglosaxiska SALES, som handeln verkar ha anammat. H&M körde med SALES utanför butikerna, men med REA inne i dem. Kappahl körde med trötta Massor av varor till Reapriser.
BoConcept, tror på en klassiker, ”Spara 1.000 kronor på att köpa en soffa”.

Tror de folk är så dumma?

Jag tänkte en del på hur lite lust jag har att gå in i butiker överhuvudtaget. En färd in på en klädbutik kan ta 5-10 minuter och det är sällan värt att lägga så mycket tid på. Det har naturligtvis med internet att göra. Där kan jag på en minut avgöra om besöket är värt att förlänga eller inte. Handeln kommer att få hitta alternativ till lockvaror för att få in folk i butikerna, det är jag övertygad om.

Som konsument är besvikelserna för stora. Som exempel hade jag tänkt köpa en dammsugare modell Electrolux Ultra Silencer på Elgiganten för 990 kronor (spara 500 kronor). Den fanns inte på hyllan, men gick väl att teckna sig för. Expediten upplyste om att ett extra filter för 250 kronor var nödvändigt att köpa till. Ja då, skulle dammsugaren kosta 1.240 kronor (1.299 kronor på Expert enligt Pricerunner). Jag kände för att vråla ut min frustration ända bort till Konsumentverket i Karlstad, men gick i stället varvet Åhléns; Intersport, Souk, Pub och kände mig förvirrad.

Varför alls gå på rea, förlåt SALES när upplevelsen är usel och butikerna slukar dyrbar tid? Då mötte jag Micael Dahlén, marknadsföringsprofessor på Handelshögskolan och författare till årets marknadsföringsbok, Nextopia. Han bar ett vidsträckt leende och välmatade plastkassar. Då kändes det nog konstigt bättre att vara ute på julrean. På väg hem köper jag ett par handskar till det ordinarie priset 48 kronor på Hötorget. Det var ett tryggt köp. Inget uppbyggt varumärke, inga reaskyltar, ingen högavlönad marknadsavdelning, som spädde på priser. Jag kommer inte ens att bli blåst på en 50-lapp.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *