Otto Sjöbergs avgång luktar stort sparpaket

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg avgår. En massa spekulationer uppstår.
Ska han bli vd på Svenska Spel. Ta över efter Scherrman. Eller få ett utvecklingsarbete på Metro i London. Och tar Gunne eller Gunilla Herltiz över efter Otto Sjöberg på Expressen.
Det tycktes röra sig om en snabbt beslutad avgång i dag (onsdag) när Otto Sjöberg berättade för medarbetarna att han ska sluta i början på nästa år efter en längre julledighet. Idén om en snabb, oplanerad avgång brukar uppstå när ingen efterträdare är utsedd.

En genomtänkt avgång
Bonniers styrelseordförande Torsten Larsson berättade dock snart att Otto Sjöberg fattade beslutet efter sommaren och att de har haft en diskussion sedan dess. Av detta går att dra slutsatsen att: Ägarna Bonniers, främst Jeanette Bonnier och Jonas Bonnier, inte har lyckats utse en efterträdare på posten.  Eller också låter Bonnier den tillförordnade ersättaren Per-Anders Broberg testa jobbet en tid för att se om han kan vara den ordinarie ersättaren.

Känna familjen Bonnier viktigt
Bonnier borde vara rätt brända på att ta in externa chefredaktörer, som exempel misslyckades ju Christina Jutterström och Joachim Berner med sina försök att ta tidningen up market. Så helst en chef som har jobbat på Expressen under en längre tid. Då handlar det en del om vem som har gjort sig bäst bekant med familjen Bonnier. Otto Sjöberg kan ha haft hjälp av Thorbjörn Larsson, som var styrelseordförande i Expressen när Otto Sjöberg tog över efter Joachim Berner för sju år sedan Thorbjörn Larsson hade och har familjens öra, och kunde på så vis slå ett slag för den då rätt oprövade Otto Sjöberg.

Familjen Bonnier har ingen ersättare klar
De starkaste interna kandidaterna till jobbet är Thomas Matsson, chefredaktör för Nya medier och Staffan Erfors, tidigare chefredaktör för Kvällsposten idag utrikesreporter i USA de mest uppenbara kandidaterna. Jag tror att båda vill och kan, men jag är inte säker på att familjen ser dem som efterträdare. Hade familjen haft en given kandidat hade han presenterats idag. Det är alltid bättre för en organisation att ha en efterträdare på plats när chefen drar.
En svart häst, som jag inte skulle sätta alla pengar på är, sportchefen Magnus Alselind.

Gunilla eller Gunne kan ersätta Otto…
Om nu familjen Bonnier skulle våga sig på en externt värvad chefredaktör, vilka kandidater finns då? Någon stor publicist tror jag inte det är tal om. Här behövs en person som kan journalistik och affärsutveckling. Dagens Industris chefredaktör Gunilla Herlitz, brukar pekas ut som nästa Expressen-chef, men jag är inte säker på att hon vill. En person som kan ligga bra till hos familjen är Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer. Svenska Dagbladets nyhetschef Fredrik Karén kan vara en klockren rekrytering. Metros chefredaktör Per Gunne skulle säkert ta ett möte om saken med Jonas Bonnier.

Otto vill hoppa av innan det bär ner i avgrunden
Att Otto Sjöberg slutar är inte så konstigt. Spekulationerna jag har hört idag är att han  har blivit överkörd i någon konflikt med Thomas Mattsson.  En annan, mer begåvad idé, är att han och vd Bengt Ottosson, inte är överens om vilken väg varumärket Expressen ska gå. Expressen tog nyligen in dyra konsulter som skulle hjälpa medarbetarna att navigera i värderingarna. För en chefredaktör gäller att sälja upplaga, oavsett om varumärket åker upp eller ner. Själv tror jag att Otto Sjöberg vill spendera mer tid i sin lägenhet i Barcelona och med sin partner, som brukar klaga på att han jobbar för mycket. Jag tror också att Torsten Larsson tillsammans med Bonnier koncernchef Jonas Bonnier kan ha lagt en tuff budget för Expressen. Det behövs, eftersom Expressen kan förlora så mycket som 100 miljoner kronor nästa år om inget görs på grund av en vikande lösnummerförsäljning. Det ger en föraning av ett stort sparpaket i början av nästa år.  Är man då inte till 120 procent motiverad, som Otto Sjöberg inte verkar ha varit de senaste åren, ter sig de kommande tre åren rätt miserabla. Spara, säga upp kollegor, se upplagan störtdyka, gneta, jobba, streta. Ja, allt kan egentligen bara bli sämre för en chefredaktör som de senaste åren har ordnat rekordvinster för Expressen. 

Otto går till Metro…kanske
Så vad ska Otto Sjöberg göra sedan. Ta över efter Jan Scherman på TV4 rullar ryktet. Det förutsätter till att börja med att Jan Scherman tänker sluta snart. Det tvivlar jag på. Och hade det varit så hade väl Bonnier samordnat chefsbytet via ett pressmeddelande med rubriken: Otto Sjöberg tar över efter Jan Scherman på TV4. Otto Sjöberg går nog inte till Schibsted, han är för nära familjen Bonnier. Men ett jobba med affärsutveckling för Metro i London skulle passa honom. Metros tidigare vd Pelle Törnberg och nuvarande globala chefredaktörbrukar prata gott om Otto Sjöberg. Annars finns det gott om jobb att hitta på för honom inom Bonnier-koncernen. En tidigare chefredaktör, Erik Månsson, satt ju länge som informationschef på Bonnier. En rolig tanke är att Otto Sjöberg går till jobbet som vd för Svenska Spel, men där är snacket att det mycket snart kommer att presenteras en kvinna född på 60-talet.

Många har bloggat om Otto Sjöbergs avgång
Aftonbladets sportskribent Robert Laul har sin högst egna hypotes.
Kulturbloggen tycker Otto var kass på webben.
Newsmills PM Nilsson ger sin tidigare chef en klapp på axeln.
Martin Jönsson grunnar på Otto Sjöberg gärning och undviker klokt nog att spekulera i framtiden.
Vassa Eggen spekulerar däremot i att Otto Sjöberg ska ta över Dagens Nyheter.


Kommentarer

2 svar till ”Otto Sjöbergs avgång luktar stort sparpaket”

  1. […] om Liza Marklund skulle ta över efter Otto Sjöberg som chefredaktör för Expressen nu när han avgår. Hypotetiskt skulle hon kunna vara intressant. Hon är ett känt ansikte, hon har/hade cred ute i […]

  2. […] på Expressen. Här ett urval: Dagens Media, Resumé, Pontus Schultz, Paul Ronge här är min spaning från förra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *