Mats Svegfors som SR-vd – why?

Det är svårt att på pappret se anledningar till att Mats Svegfors skulle bli en bra vd för SR. Man får hoppas att rekryteringen inte har något att göra med hans bakgrund som moderat. SR gick ut med informationen i lördags efter ett styrelsemöte som hölls i fredags. I pressmeddelandet från SR säger SRs styrelseordförande Ove Joanson att ”Mats Svegfors är en av Sveriges mest”.
Mats Svegfors ska leda SR tillsammans med Cilla Benkö, biträdande programdirektör på SR. Hon blir vice vd under Mats Svegfors.

Konstruktionen är förbryllande. Varför skulle inte Cilla Benkö själv ha kunnat vara vd för SR? Ville hon inte? Som tidigare chef för Ekot och Aktuellt på SVT borde hon varar en minst lika stark publicist som Mats Svegfors. Kanske ska hon matchas in i jobbet som nästa vd med hjälp av Mats Svegfors?

Det är knappast ”ansedda publicister” som SR lider brist på, utan visionärer som kan ta företaget in i en framtid av krympande budgetar, allt benhårdare konkurrens om nästa generations lyssnare och en digital miljö där gränserna mellan ljud, text och rörlig bild tenderar att bli meningslösa.

Är Mats Svegfors, som inte har jobbat med medier då rätt man för jobbet?

Det mest storartade som Mats Svegfors presterade under sina nio år som chefredaktör på Svenska Dagbladet var att han kunde få ägarna att gå med på att täcka höga förluster att hålla hög kvalitet i tidningen. När ägarna, Schibsted, till slut ruttnade kallades Hannu Olkinuora in från Finland för att göra det smutsiga jobbet medan Mats Svegfors blev landshövding i Västmanlands län.

På pappret ter sig värvningen av Mats Svegfors som SR-vd ganska obegriplig, om det inte är så att styrelseordförande Ove Joanson har :

* velat skylta upp med ett ansett och oantastligt och också ett otippat namn
* alla andra aktuella har tackat nej till jobbet
* utsett en vd som i alla fall inte kommer att göra bort sig

För det kan ju inte vara så att Mats Svegfors bakgrund som moderat (ordförande i Fria Moderata Studentförbundet 1974-75, enligt Wikipedia) har spelat in i rekryteringen efter påtryckningar från den sittande regeringen?

Andra bloggar om utnämningen av Mats Svegfors
Vassa Eggen
Martin Jönsson

Och Newsmill


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *