Tisdagen var som en duett mellan Annika Norlin och Jocke Berg. Men Jari lärde mig en sak. Att de två bokstäverna IP kan betyda olika saker. För det mesta tänker jag mig att IP står för Internet Protocoll (en dators id-nummer på nätet) eller IP som i Internet Provider, alltså en operatör som tillhandahåller internet. Undersökningsföretag och i bland också journalister burkar använda IP som förkortning på intervjuperson.

För Jari Ullakko betyder IP något helt annat, intellectual property, immateriella produkter eller intellektuella tillgångar, skapade av hjärnan, till exempel musik, litteratur och uppfinningar. Men det var inte det Jari tänkte på när han sköt in förkortningen i nästan alla meningar han formulerade.

Jari ser mer tjänsteutveckling på nätet som IP. Han ser grupper av killar och tjejer som utvecklar tjänster för internet och mobiltelefoner som de ska hoppas bli en hit så att kanske Google köper den. En ny form av rockstjärnedrömmar. I stället för en låt på någon lista eller i en reklamfilm, hoppas utvecklarna på att deras små program ska bli superhiten som gör dem ekonomiskt oberoende eller nåt. De drömmer om Larry Page och Niklas Zennström i stället för Annika Norlin och Jocke Berg. Från LP till CD till IP.

Jari, som var med och startade byrån Grow, förklarar att unga människor inte vill jobba på byråer som fakturerar per timme, ungefär som de unga på 70-talet föredrog att bli rockstjärnor framför att stämpla in på bruket. Bilden av reklambyråer där löneslavarna sliter under piskan av byråpatron är lite svindlande. Det brukar bli så när man pratar med Jari. Med tanke på de fakturor han har skickat till toppvarumärken som Audi, Helly Hansen och Electrolux, så går han inte att avfärda heller. Själv har han lämnat bruket för att blir en fri man. Mitt i lågkonjunkturen. ”Har man inget jobb så behöver man inte bry sig så mycket om lågkonjunkturen”, resonerar han.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *