100 wattaren – som det brukar men kanske inte borde vara

Var det min karriärs höjdpunkt att bli outad som alkoholist av Carina Berg? Nej, det vara bara marknadschefernas firmafest 100-wattaren. Allt var som det skulle. Alltså inte helt som det skulle.
100-wattaren är reklamtävlingen som delar ut pris efter vilka kampanjer som har gett bäst effekt i branschorganisationen Sveriges Annonsörers regi . Det är marknadschefernas tävling och inte reklamarnas, som har den betydligt mer stroppiga och skitnödiga och mer spännande tävlingen Guldägget att idka sin kreativa ormgrop i. 100-wattaren är en firmafest/finlandsbåt jämfört med Guldägget som är catwalk/gala.

Veronica Maggio borde ha varit 100-wattsgalans höjdpunkt. Men det var Lasse Berghagen som gick hem i Stadshusstugan. Stående ovationer och allsång från det trendkänsliga marknadsföringsfolket. Lasse Berghagen kom ut som en allsångens Göran Persson.

”Branschen vill ha trygghet i lågkonjunkturen”, analyserade McCann-chefen Michael Storåkers.

Hur effektiv är 100-wattaren egentligen? Ingen av de multinationella jättarna Kraft, Proceter & Gamble och Unilever fanns med bland vinnarna. Då handlar ändå om företag som har affärsidé att skapa försäljning kring starka varumärken med effektiv reklam.

Vann gjorde annonsörerna med feta marknadsföringsbudgetar som tål finbyråer som Forsman & Bodenfors, DDB, Storåkers och Lowe Brindfors. Det är också annonsörerna med störst marknadsföringsbudgetar som bidrar med mest pengar till 100-wattsarrangören Sveriges Annonsörer. Så det kanske är i ordning att en god budget ökar sannolikheten för fina priser. Som det brukar vara på 100-wattaren.

Idel priser till Wasabröd för byt bröd-kampanjen. De ansvariga marknadscheferna på Wasabröd hade slutat så där stod sde nya och tog emot priserna. Som det brukar vara på 100-wattaren.

Apoteket värkkampanj vann en 75-wattare i samhällsklassen, men är det samhällsreklam Apoteket gör?

När AMFs vice vd Ingvar Skeberg var styrelseordförande i Sveriges Annonsörer, van pensionsföretaget ofta priser i tävlingen. Numera är Electrolux mediechef Mats Rönne styrelseordförande. Och mycket riktigt, en 100-wattare till vitvarujätten i den internationella klassen.
Som det brukar vara i 100-wattaren.

Alkoholkommittén, skålade överfriskt både före och efter vinsten i klassen i klassen långsiktig varumärkesvård. Myndigheten var den första som vår Täbyinriktade regering hällde ut i vasken. Så mycket för den varumärkesvården.

Och hur långsiktig kommer 100-wattaren att vara nu när tävlingens andra delägare och huvudsponsor Dagens Industri lägger sina pengar på Guldägget i stället?

Dagens Industris chefredaktör och vd Gunilla Herlitz behagade inte ens att komma till galan. Dessturom stängde hon av kulturministern som prisutdelare. Inget fel i det, har man makt ska man väl utöva den, men Gunilla Herlitz borde väl våga stå för det hon gör?  Läs mer här.

Den annars så spexige Anders Ericson, vd för Sveriges Annonsörer, höll en rekordlåg profil. Ja, förutom det lilla skämtet om att jag är en skåpsupare då, som han prånglade ut med hjälp av Carina Berg.

Det är väl egentligen bara Talentum-kombon Dagens Media/Affärsvärlden, Bonnier-kombon Resumé/Veckans Affärer eller Svenska Dagbladet som kan gå in som muskulös mediepartner.
Men vem av de tre anser sig har råd med det? Svaret kanske lyder TV4.

Här är ett annat blogginlägg om 100-wattaren.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *