SvD och Aftonbladet sparar pengar – why?

Schibsteds tidningar Svenska Dagbladet och Aftonbladet tappar i lönsamhet och tar det som anledning att spara på pengar och anställda, lyssna här. Det facket på respektive bolag borde ta med i kalkylen är att det ligger 100-tals miljoner kronor och rullar i kassakistorna.

Idag presenterade Aftonbladets ett rensat rörelseresultat på 69 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Svenska Dagbladet visade en förlust på 20 miljoner kronor.

Ägarkoncernen Schibsted lägger ett sparprogram som ska sänka kostnaderna med 500 minst miljoner kronor. I Sverige skall Aftonbladet spara 60 miljoner kronor och Svenska Dagbladet 15 miljoner. Aftonbladet inför anställningsstopp och Svenska Dagbladet gör sig av med sex medarbetare.

Det här tycks ju sunt. Men i går kom det fram att Aftonbladet in 1,8 miljarder kronor och Svenska Dagbladet in uppskattningsvis 500 miljoner kronor när de säljer sina andelar av Blocket till Schibsted, läs här. Det finns alltså mycket kapital i kassorna. Om jag var fackchef på Svenska Dagbladet och Aftonbladet, skulle starkt ifrågasätta behovet av besparingar med så mycket pengar i kassorna.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *