Making vinst by flyttkarusell in the mediebranschen

Mediebyråerna inom Group M Mediaedge CIA, Mediacom, Maxus och Mindshare har äntligen flyttat in i det så kallade Alecta-huset på Birger Jarlsgatan 50-52 i Stockholm. Därmed snurrar flyttkarusellen som inte saknar tragikomiska poänger. Och skapar vinster på tvåsiffriga miljonbelopp.Alecta-huset kostar uppskattningsvis 20 miljoner i årshyra att dela på för det fyra Group-M-byråerna. Det kan jämföras med Mediacoms hyreskostnader för lokalerna på Mäster Samuelsgatan 56, som ska ha gått loss på strax under 20 miljoner kronor. Uppskattningsvis tjänar Group M uppåt 20 miljoner kronor per år i bara minskade hyreskostnader. Det sitter fint för byråer som hade en sammanlagd vinst under 2007 på uppskattningsvis drygt 15 miljoner kronor.

Group M-byråerna ägs av det gigantiska byrånätverket WPP där även reklambyråkoncernen Ogilvy ingår. Och vem får ta över Mediacoms ruggiga hyra på Mäster Samuelsgatan, våningen ovanför Svenska Dagbladet?
Jo, krisdrabbade Ogilvy, som i sin tur lämnar lokalerna på Humlegårdsgatan 6 där också Mindshare satt. In i lokalerna flyttar i stället mediebyrån Tre Kronor som grundades av Niclas Fröberg, som gjorde en av mediebranschens klassiska exitar.
Det var när han var vd, på just det, Mindshare som han en dag kom tillbaka till kontoret purpurrött rasande. Han gick in rensade skrivbordet och gick hem.
Varför? Det finns två teorier: Han var inte överens med ägarna om vilka friheter han kunde ta som vd. Eller också fick han inte jobbet som nordisk vd för Mindshare.

Nu har Niclas fått sin revansch. Han är tillbaka på sitt gamla kontor med en egen mediebyrå som ska köra skiten ut Group M som i sin tur kommer att visa fina vinster under fulkonjunkturen med hjälp av minskad hyra. Alla nöjda och glada utom Carola Mättää på Ogilvy? Nja, de två danska trätobörderna Claus Gilbert Clausen, Nordenchef för Mediaedge CIA och Jonas Hemmingsen, dito för Mediacom, lär ligga i fejd om var kostnaderna för M-huset ska bokföras.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *