Talentums blandning: Branson och Götblad

I går flög Talentum in Richard Branson till prisgalan där Carin Götblad utsågs till vinnare i Affärsvärldens pris Årets ledare. Vilket var smartast? Att dela ut det tunga näringslivspriset till en polis i den offentliga sektorn eller att hosta inte mindre än 3 (TRE) miljoner kronor  för att flyga in Virgins grundare? Eller ska vi vända på det. Vilket var mest korkat?

Galan i går var välbesökt. Många hade hostat upp 2.900 kronor för en ståplats för att höra sir Richard Branson prata. Jag såg Expressens och Dagens Nyheters tidigare chefredaktör Joachim Berner, Daniel Collin, Mediaedge CIA, Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arena, Manfred Aronsson, vd för MTG och Robert Skölfman, vd för Regi.
Förväntningarna var högt ställda på Richard Branson kördes sponsorn Audi till Grand i Stockholm med den brittiska ambassadören i sätet bredvid Richard Branson var mån om att förmedla intrycket av han som framgångsrik företagsledare tog ett stort samhällsansvar.

– Läkare, polischefer, redaktörer, kan alla bli framgångsrika, men det är bara företagare som kan bli rika. Därför har vi ett ansvar att inte lägga pengarna på hög utan starta nya utmaningar.

Nästa steg för Virgin är att jobba för grön energi. Och lansera sina rymdresor, Virgin Galactic med rymdfärder från Kiruna om tre år. Motsägelsefullt? Ja och nej. För ett civilt, icke statligt rymdprogram kan bli mer energivänligt än ett statligt, militärt. Ja och så kan man flyga mer energivänligt till Thailand via rymden.

Richard Branson har varit med och startat 250 bolag under Virgin-märket. Regeln är att starta bolag som kan göra skillnad, skaka om en sektor och utmana ett etablissemang. Annars startar inte Virgin ett bolag.

Richard Branson berättade om hur de använde varumärket Virgin som grund för riskkapitalprojekt. Viktigt var att varumärkets grundvärdering genomsyrade alla bolag och att bolagen skulle jobba hårt för att uppfylla värdena: kvalitet, prisvärdhet innovation och framförallt att ”ha roligt”. Vilka sektorer Virgin kan ge sig in på finns det inga gränser för.
 
Han fick frågan om vilken slags ledare han är?

– Jag tror bra ledare älskar människor och ser det bästa i dem. Du ska inte behöva berätta för dem när de har gjort fel. Det vet de ändå.

Och, hur går det för Virgin när du är borta?

– Virgin gav ut Roy Orbinson. När han dog tredubblades försäljningen.

Han påpekade att han minsann donerade arvodet för föreläsningen till välgörande ändamål.
Så var ett av Richard Bransons tio årliga föreläsningar slut.

Jag ställde mig i kö för att ställa en fråga. Kön var lång. Människor som såg viktiga ut utbytte papperslappar med sir Branson. Aha, här görs affärer och skapas idéer tänkte jag för en stund, tills jag insåg vad det var folk köade för: en autograf. Så gick Richard Branson upp i rök, eller snarare körde en specialsittning med huvudsponsorn.

På väg hem käkade jag upp chokladen som låg i goodie-bagen och funderade på spännvidden mellan Carin Götblad och Richard Branson. Jag tyckte det var konstigt av juryn och Talentum att inte utse en företrädare från läsekretsen, alltså företagsledare och aktieonanister som årets ledare. Eller ville juryn, med bland andra Agneta Dreber och Carl-Henrik Svanberg, visa att näringslivet har ledarkris? Och vilka andra var nominerade? Fick man inte veta, i alla fall inte i dagens pappersutgåva av tidningen. På det en brittisk miljöivrande sir som tar privatjeten från Bahamas. Smart av Talentum eller inte? I alla fall intressant, riktigt intressant.


Kommentarer

Ett svar till ”Talentums blandning: Branson och Götblad”

  1. Profilbild för Skrivhäftet
    Skrivhäftet

    Eller der kanske var Carin Götblad som kuppade – vem vet vad hon har siktet på. Hon kan i a f använda sig av medier. Sedan hur bra det funkar på polisen är en annan sak…berättar några bekanta snutar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *