Redaktionen som reklambyrå

Finns det något mer inrutat och inpinkat än idén om hur en tidningsredaktion ska byggas upp?
Varför inte bygga en redaktion som en teater? Eller reklambyrå?
Redaktioner bygger sina strukturer på liknande sätt som arméer. I toppen finns chefredaktören, under hittar vi underbefäl som redaktörer, avdelningschefer (gruppbefäl), nyhetschefer (stridsledare), redigerare (trossen) och så journalisterna (kanonmat).

Det är begripligt att det har sett så ut. Stora nyhetsredaktioner som, till exempel kvällspressens, är ju rustade för nyhetskrig. De ska snabbt under konkurrens kunna mobilisera sig för att ta sig an komplicerade ämnen i realtid. Strukturen bygger på ett hierarkiskt rutnät, där individerna snabbt kan ersättas utan att krigföringen (produktionen) störs. 

Men framförallt handlar det om att ta fram material till fronten i tid, alltså få fram redaktionellt innehåll i tid för tryckpressen. Den som inte hinner det dör, därav namnet deadline. Inte undra på att redaktioner ser ut som de gör.

Mer konstigt då att redaktioner tar med sig samma struktur när de blir digitala. Publicering via internet, bygger inte på slaviska och cyklisk lämning av material till en tryckpress. Publicering via internet handlar om att ha en hög frekvens, ett ständigt materialflöde rakt ut i händerna (laptop, mobil) på målgruppen. Digital publicering handlar om att mobilisera målgruppens känslor och inte tillfredställa tryckchefens excelark. Därför borde digitala redaktioner kunna byggas på ett helt annat sätt.

Kanske som en reklambyrå
Byråchef: Sköter administration, håller ständigt kontakt med målgruppen.
Kreativ chef: Ser till att redaktionen varje dag håller hög kreativ nivå.
Projektledare: Håller i olika ämnen med hjälp av copy och ad.
Copy: skriver engagerande texter.
Ad: tar fram engagerande visuellt innehåll.
Produktion: Producerar innehållet i regi av projektledaren.
 
…eller som en teater
Producent: planerar och iscensätter föreställningar på längre sikt.
Regissör: rollbesätter dagens drama, vilka personer och händelser ska tas redaktionen ta upp.
Manusförfattare: dramatiserar vardagen.
Scenograf: sköter det visuella uttrycket, med hjälp av ljus och ljudtekniker.

Undrar hur innehållet på sajt som Nyheter24, Realtid eller E24 skulle se ut med någon av ovanstående konstellationer?


Kommentarer

Ett svar till ”Redaktionen som reklambyrå”

  1. […] van den Brink tänker nytt om redaktioners strukturer, och funderar över vad som skulle hända om man byggde upp en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *