Kraftlöst Krafttag och lågoddsaren Unibet

Näringslivet och Unibet bygger kampanjsajter för att driva opinion. Är det bortkastade pengar?

Under den senaste veckan föddes två nya opinionsbildande kampanjsajter. näringslivet, läs Svenskt Näringsliv, ligger bakom Krafttag.nu, som vill ”trygga morgondagens energibehov”. Unibet tycker att ”statens spelpolitik är ett hyckleri” och sjösatte därför sajten Hycklalagom.se, förstås en anseplning på Svenska Spels kampanj Spela lagom, som förstås också finns som sajten Spelalagom.se.
På Kraftag.nu finns möjligheter att kommentera materialet. Hittills har en kommentar kommit in. Det kanske säger en del om hur effektiva de opinionsbildande sajterna egentligen är. Handlar det inte mest om ett effektivt sätt för webbyrån att tjäna en halv miljon extra av sin stackars kund?

Jag kan förstå tänket, Unibet och Svenska Spel och företagen bakom Krafttag.nu (varför bjuds vi inte på en lista över vilka de är?) vill sköta sina dagliga affärer med sina kunder och inte störa affärsglädjen med opinionsbildning. Därför är det bättre att distansiera sig från sitt opinionsbildande genom att lägga ut det på en separat sajt. Och sen? Jo, då behöver ju kunderna och alla andra som är föremål för opinionsbildningen slussas över till sajten via traditionell reklam och debatt, helst på DN Debatt, något som Krafttag lyckades med.

Krafttag.nu och Unibet har kört dyrbara helsideskampanjer för att tala om att de har startat opinionsbildande sajter. Alla som har startat sajter vet att det verkliga arbetet inte är att starta en utan att hålla intresset kring den vid liv. Där har vi nu Unibet och Krafttag.nu. Givet sina roller på marknaden har aktörerna svårt att fylla sina sajter med hett material som får servrarna att glöda. Återstår annonsering och åter annonsering, vilket väcker frågan om varför byggasajterna alls. Om nu inte Unibet och Krafttag hoppas på att tusen bloggare ska sprida budskapet gratis på nätet, vilket jag hjälper till med nu.

I sin övertro på att subtilitet är viktig för kommunikation spelar Krafftag och Unibet nog bort sina pengar denna gång. Om nu Electrolux vill ha mer el, varför inte sätta upp en lapp på alla vitvaror som säljs eller utnyttja sin kontaktytor med konsumenterna. Och varför vågar inte annars så kaxiga Unibet trycka ut sitt budskap varje gång kunden går in och spelar. Litar det inte på sina kundrelationer?


Kommentarer

2 svar till ”Kraftlöst Krafttag och lågoddsaren Unibet”

  1. Krafttag.nu planerar rundabordssamtal landet runt. Ingen dum idé tycker jag.
    Vad menar du är ”subtilt” i deras planer på kommunikation? Är det rimligt att sätta lappar på kylskåp om kärnkraftens fördelar, när man vet att ungefär varannan människa fortfarande inte ens vill lyssna på argumenten för kärnkraft. Kan du inte tala om vad som vore bra att försöka istället för att påtala att det dom gör är mer eller mindre fel alltihop.

  2. Här är filmen med Peder som jag nämnde ovan:
    http://www.pederscasinoskola.com/default.asp?movie=12&x=3

    Jag glömde så klart länka till den .-)

    Mikael

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *