Hjälp – Schibsted säljer SvD

Det ljuder allt starkare nu. Ryktet att Schibsted ska sälja Svenska Dagbladet. Jag tror jag vet varför.1. Förra veckan ska Schibsteds koncernchef Kjell Aamomot ha rest runt till koncernens bolag för att mana cheferna att ta fram sparpaket. Detta med anledning av att den norska mediekoncernen kommer att presentera en sur kvartalsrapport 7 november.

2. På en helt annan plats i duck pond, ja en bit bort i alla fall, köpte i höstas Göteborgs mediestolthet Stampen gratistidningsbolaget Gisab som bland annat ger ut och distribuerar tabloidtidningar i Stockholm. Tidningarna har veckoutgivning och total upplaga på drygt 1 miljon.

Det kan tyckas tråkigt, men för oss som grubblar nätterna igenom på medier och marknadsföring, är det ett hyperintressant steg Stampen tar. Bonnier och Stampen har sedan länge någon form av överenskommelse att inte förstöra affärerna på varandras hemmaplaner, Göteborgs-Posten i Göteborg och Dagens Nyheter i Stockholm. När Stampen köper Gisab kliver koncernen in på Bonniers hemarena, fjärran från Gamla Ullevi. 

3. I år har Schibsted brutit loss affärssajten E24 från Svenska Dagbladet. Vidare köpte Aftonbladet nyligen matsajten Tasteline från Svenska Dagbladet, vilket kan tyckas en meningslös koncernintern transaktion.

De här tre punkterna är mums för en konspirationsteoretiker. De visar först ett motiv till varför Schibsted skulle kunna sälja SvD, för att göra pressade aktieägare nöjda. Schibsted skulle också kunna motivera affären med den snåriga presstödsdiskussionen som gör det svårt att agera långsiktig ägare. Och Schibsted kanske inte ska hålla på med up market morgonpress utan med online, gratispress och tabloidpress.

Stampen finns som potentiell köpare som kan hämta hem affären genom samordning med Göteborgs-Posten och Gisabs lokaltidningar i Stockholm. Och så har vi de små signalerna som tyder på att storyn kan vara sann. I detta fall att Schibsted har klätt (av) bruden.

Ja, och priset lär vara överkomligt, säg att Schibsted säljer för 350 miljoner kronor, lika mycket som 35 procent i tidningen Metro kostade det norska företaget i våras.

Klappat och klart för affär. Hjälp panik, skriv i hop nyheten NUUU….Nja. Jag har inte fått de signalerna än. Men visst är scenariot intressant? (Och jag hade sett fram emot lite interna rapporter om det göteborgska medieetablissemanget från Jönsson.)


Kommentarer

Ett svar till ”Hjälp – Schibsted säljer SvD”

  1. Profilbild för Skrivhäftet
    Skrivhäftet

    Det finns en sak till att lägga på indiciehögen: kulturministern ändrade sig om presstödet mot alla odds, utan förklaring i höstas. Vad fick hon för löften månne – för det var väl SVD som var en av de stora bidragstagare. Hon kanske fick veta något vi andra inte fått veta…?

    Fast nu har du kanske rört till det och affären inte blir av…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *