Bonnier, Mona och Halleluja Google

Klart Mona Sahlin, PM Nilsson och Thorbjörn Larsson och hela Bonnier ska testa Youtube, men måste de delta i kampanjgycklet och lägga sig så ovärdigt platt för ett företag som för inte så länge sedan höll till i något amerikansk garage?
I går lanserade Google svenska Youtube bland annat med ett gigantiskt party på Kungsholmen i Stockholm. I lanseringen deltog ett flertal av de partners Google har knutit till Youtube. En partner får kostnadsfritt under en egen domän bygga en egen hemsida under Youtube. Google har varit noga med att knyta till sig partners som bryter mark inom sina kategorier, så kallade kategoribyggare, så att de närmsta konkurrenterna tvingas följa med,
Ace of Bace ska bygga musiksektorn, Bonnier (TV4, Newsmill, Expressen och Dagens Nyheter) bygger kategorin medier åt Youtube medan Socialdemokraternas Youtube-kanal inte skal lämna de övriga partierna någon ro.

Dessa kategoribyggare/partners får ett försprång gentemot sina konkurrenter och som tack för det ställer de upp i en lanseringskampanj där bland flera Mona Sahlin (s), PM Nilsson (Newsmill) och Thorbjörn Larsson (DN) berättat om fördelarna med Googles plattform för rörlig bild, Youtube.
 
”Om man vill vara en folkrörelse måste vi befinna oss där folk rör sig. Och det är på nätet”, säger Mona Sahlin.

Omedvetet sätter hon också fingern på den formidabla makt som Google/Youtube har över det svenska samhället. Om man vill synas på nätet måste man relatera till Google/Youtube. De amerikanska it-ingenjörerna som skruvar ihop Google har stor makt över svensk informationsspridning. Men hur det rimmar med demokratiska värderingar, råder ingen diskussion om. För Mona Sahlin är det antagligen viktigare att framstå som om hon och socialdemokraterna är teknikvänliga och ungdomliga än att diskutera amerikansk informationsimperialism.

Kanske hoppas Socialdemokraterna också på annonsintäkter. Svenska Youtube ska öppna en annonsförsäljning och dela med sig av annonspengarna till sina partners. En av Bonniers största konkurrenter om annonspengar på nätet är Google. Ändå ställer sig Bonnier i halleluja-kören som hyllar Google/Youtube. TV4 ska som exempel lägga ut en hel del av sitt material från bland annat Idol, vilket naturligtvis gynnar Google/Youtubes affärer. Jag tar det som ett tecken på att Bonnier totalt har kapitulerat inför Google.

Visst, Bonnier får trycka ut sitt material till nya målgrupper, visst Bonnier får också vara med och sälja annonsplats och får ta del av Googles databas över användarbeteenden, men vad händer med varumärken som Dagens Nyheter och Expressen på sikt när de når stora publikmassor via Youtube och hur stor möjlighet har de att säkra kostnadseffektiv distribution till målgrupperna framöver?

Eller är det Youtubes system som gör det möjligt att skanna av om någon har lagt ut rättighetsskyddat material som lockar? Bland annat ska SVT effektivt ha fått stopp otillåtna klipp från Melodifestivalen.

Klart Mona och Bonnier ska testa Youtube, men måste de delta i kampanjgycklet och lägga sig så ovärdigt platt för ett företag som för inte så länge sedan höll till i något amerikansk garage?


Kommentarer

6 svar till ”Bonnier, Mona och Halleluja Google”

 1. […] Orginalpost: Bonnier, Mona och Halleluja Google […]

 2. […] Veckans chefredaktör: Svenska Youtube presenterades i veckan. Bonniers var med från start. Märkligt var att inte Medievärlden fick sända direkt från presskonferensen. Om möjligt ännu märkligare var Thorbjörn Larssons försök att presentera DN på Youtube. Emanuel Karlsten fick till det. Van der Brink har också skrivit. […]

 3. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  Och när man dessutom har webbverktyg från Microsoft, och företagsadministration t ex från Accenture så är den amerikanska dominansen total. Om de drar ut jacket slocknar inte bara några svenska företag utan t ex en hel del myndigheter i Sverige. Något som partierna kanske borde fundera över. Annars finns Sverige i framtiden bara i ”punkt.se”.

 4. Profilbild för Skrivhäftet
  Skrivhäftet

  Såg just att Eniros Supersök drivs av Google. Google sätter världsordningen just nu och rankar vad som är viktigast…

 5. Ja Google-frågan skulle minsann kunna vara minst lika intressant att diskutera som FRA-frågan. De har onekligen stenkoll på oss. Med nya Google-mobilen skickas positionshistorik till Google när man kopplar upp sig.

  Garage-delen är dock ganska haltande. Har för mig att samtliga journalister platt hyllar Apple som satt i garaget för 30 år sedan 🙂

  Sen kan man ju undra vad som är bäst – amerikansk teknokrati eller svensk medieankdamm som den såg ut innan nätet 🙂

 6. Ska man ta en tidning på allvar som bara för tio år sedan var ingenting?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *