Moderat.se – en känsloöken bland andra politiska sajter

Varför är de politiska partiernas sajter så snarlika och snortråkiga? Alltså, med anledning av moderaternas lansering av sin nya sajt. Dessutom recenserar socialdemokraternas kommunikationschef Carina Persson sajten.

”Ska man finnas i digitala miljöer måste man acceptera att man inte kan ha 100 procent kontroll över hur varumärket används. Man måste våga släppa varumärket i högre grad än vad som tidigare varit fallet….”Nätet ställer också krav på självdistans och interaktivitet.” Så skriver moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson på sin blogg samma dag som den nya sajten sjösattes 14 oktober.

Så mycket prov på denna mjuka kravspec visar inte Moderaterna på den nya sajten levererad av webbyrån Litium.
Ambitionen denna gång har varit att underlätta för medlemmarna att blogga, chatta, göra egna sajter och ta fram eget kampanjmaterial. Det framgår av briefen till Litium som går att läsa längre ner.

Moderaterna sneglar också på Barack Obamas internetstrategier när de bygger sitt digitala draglok.

Den mest framträdande nya funktionen är kampanjmotorn som ska kunna användas av medlemmarna till att ta fram eget kampanjmaterial som pdf. Jag testar om det går att köra Rolf for President.
Det går fint.

Designen är ljus och lätt men samtidigt tillknäppt som pastelliga riksdagsmän innan sommaruppehållet. Det är mondänt, det är kostym, det är lågmält. Var är känslan och kaxigheten från den uppknäppta Kinaresan och bilden på paret Reinfeldt som lämnar planet i t-shirts som värsta Kennedys?

Toppflikarna kunde ha passat vilket företag som helst och är snarlika socialdemokraternas.

Moderaterna:: Nyheter Vår Politik Fredrik Om oss Bli medlem Bloggar Press Kontakt Alliansen
Socialdemokraterna:: Hem Vår politik Vårt parti Mona Agera! Internationellt Bli supporter Media Sosserian Kontakt

Med sin nya version av sajten klarar moderaterna grundkravet att göra det möjligt för målgruppen att involvera sig, rent tekniskt. Hur moderaterna sedan ska engagera målgruppen och få dem att interagera, går inte att förstå. Moderaterna kanske tror att det går att sälja politik som en Iphone. Fast jag tror aldrig Apple skulle drömma om att  marknadsföra Iphone med en så känslodöd sajt som moderat.se. Sajten kommer knappast att få pulsen att slå snabbare hos besökarna.

Partierna vill hellre minimera risken att stöta bort väljare eller dra på sig debatt än att kliva fram och utmana. Men åtminstone deras webbyråer borde hjälpa sina uppdragsgivare att förstå att internet är ett utmärkt medium för att förmedla känslor, beröra, engagera och mobilisera,

Och så fem snabba frågor till socialdemokraternas kommunikationschef Carina Persson:

Ditt första intryck av nya moderat.se?
”Det är kul att de äntligen lanserar en ny sajt. Vi har ju jobbat otroligt mycket med socialdemokraterna.se som lanserades i våras. Och nu känns det som moderaterna börjar komma med igen. Välkomna till 2008.”

Vilken av deras funktioner vill du ha på er sajt?
 ”Tyvärr känns det som den är väldigt lik deras gamla sajt. Den funktion som känns lite ny är ju dela-med-mig funktionen – annars är det inte så mycket som jag inte känner igen från vår egen sajt. Och jag saknar flera funktioner som känns som de borde vara självklara idag – till exempel har de inget bloggmoln.”

Vad skulle du ha gjort annorlunda om du var chef för moderat.se?
”Jag saknar politiken och nyheterna i sak. Det känns märkligt att de inte har mer politik på sin sida.”

Kommer den nya versionen att ha någon effekt på er?
”Nej, inte som jag kan se nu direkt. Det är kul att de nu också finns på Facebook och You Tube, men det det är en bit kvar till de är uppe i våra besöksantal. Just nu har vi 130 klipp på vår You Tube-kanal som har visats totalt 463 000 gånger, medan moderaterna har fem klipp som visats 494 gånger.”

Hur många unika besökare har socialdemokaterna.se per vecka/månad?
”Lugna veckor har vi ungefär 20 000 besökare och i valrörelser och när andra stora saker händer är vi uppe i ungefär 25 000 besökare per dag.”

UTDRAG UR MODERATERNAS BRIEF TILL WEBBYRÅN LITUM.
”Moderaterna ska ha Sveriges modernaste politiska webb. För det behövs en mer användarvänlig webb för såväl redaktörer som besökare. Den ska vara enkel att administrera. Blogger.com och wordpress är exempel på bra och enkla system för redaktörer att arbeta i. Vår webb måste ge utrymme för flera tekniska funktioner som saknas idag. Det handlar om möjlighet att livestreama, uppdatera bloggar via mobilen, funktionella chattar, prenumerera på information efter kategori med mera. Webben ska också vara mer integrerbar mot andra system än vad den är idag.”
 
”Hemsidans funktion är idag att vara en tidning där nyheterna är det som är i fokus. Det resulterar i att vår vision och centrala budskap inte framkommer tillräckligt tydligt. Målet är att finna en ny lösning där nyheter och centrala budskap ska kunna samsas på första sidan.”
 
” Vi behöver ett lättadministrerat system som ger stora tekniska möjligheter. Det skall gå att integrera mot medlemssystemet. I den nya lösningen skall det vara enkelt att centralt kunna definiera mallar för användare lokalt men också besluta om att frångå dem i enskilda fall. Vi har behov av att över tid kunna ändra sidans utseende varför det är viktigt att layout snabbt och enkelt går att ändra. Möjligheten att förändra flikar och undermenyer över tid ska vara stor. Lösningen skall stödja en CMS-hantering som möjliggör för förbund, föreningar, utskott i riksdagen, nätverk inom M samt enskilda personer att ha egna hemsidor och siter. Även dessa sidor ska redaktörer/skribenter enkelt kunna administrera samtidigt som det finns stora tekniska möjligheter, exempelvis att i löpande text fritt kunna placera bilder, ljudfiler och filmer. Även här är blogger.com och wordpress bra exempel på hur enkelt det ska vara att jobba med sidan. Enkelt sammanfattat är det en distribuerad lösning med behörighetsstyrning som vi vill uppnå.”
 
” Få fler sympatisörer – Webben är en av våra viktigaste externa kommunikationskanaler. Nyfikna på moderaterna ska snabbt hitta information om varför vi är det givna valet. Det ska gå att på ett enkelt sätt anmäla sig som medlem och aktivera sig. För detta krävs en mer användarvänlig hemsida för besökare.
 
Få fler lojala besökare – Den som besöker webben ska vilja återvända i de lägen han/hon har behov av att skaffa sig information om moderaterna. För det krävs dels tydlig information, dels att hemsidan upplevs som fräsch till innehåll, funktion och layout.”
 
” Som besökare på hemsidan ska man kunna skapa en egen sidan – ”min sida”. Denna ska vara integrerad med medlemssystemet så att den känner av vem som är och inte är medlem i moderaterna. På ”min sida” ska personer kunna registrera sig som prenumerant på nyhetsbrev, avanmäla sig till nyhetsbrev, anmäla intresse att aktivera sig i moderaterna med mera.”
 
” Sökverktyget är centralt på webbplatsen. Besökare ska genom sökfunktionen snabbt hitta den information han/hon är ute efter.”
 
” Besökare skall kunna producera flygblad och affischer med vårt typsnitt på hemsidan. Genom att fylla i rubrik och text och sedan klicka och ok och ange e-post, tas en pdf med korrekt typsnitt och logga fram och mailas till personens inkorg.”


Kommentarer

3 svar till ”Moderat.se – en känsloöken bland andra politiska sajter”

  1. […] Fridén Alliansfritt Sverige kommenterar moderaternas nya webbsatsning. Bloggar-Rolf van den Brink gör […]

  2. […] Fridén Alliansfritt Sverige kommenterar moderaternas nya webbsatsning. Bloggar-Rolf van den Brink gör […]

  3. Kan tipsa om att slänga en kik på http://kampanjmotorn.moderat.se så får vi se vad du tycker om den nya generationens kampanjmotor, tycker det skulle vara suveränt spännande att få höra dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *