Academic Works schabloner sticker ut

Jag blir inte klok på om jag gillar rekryteringsföretaget Academic Works utomhusreklam. Academic Works reklambyrå har skapat ett uttryck där kroppar i olika kostymer försetts med huvuden bestående av olika föremål. Detta tillsammans med olika föremål ska skapa en känsla för olika yrkeskategorier. En spargris ska som exempel symbolisera bankyrken, En hjälm och några pappersrullar symboliserar arkitekter, möjligen byggprojektledare.

Jag förstår hur det var tänkt. Lite bilder som sticker ut, vi vill signalera att vi har en bredd i erbjudandet, vi är lite yngre, kaxigare.

De stympade kropparna dra till sig mitt intresse, man jag tycker schablonerna är gymnasialt töntiga. Avsändaren framstår som ytlig och enkelspårig. Lägg därtill den tillhörande affischen med en blå våg med texten ”Träffa drömjobbet”. Affischen har en blå våg. Den kan möjligen ha att göra med Academic Works logga.

”Experience for Life”, verkar vara en slogan företaget jobbar under, men ärligt, vad betyder den?

Det vi har är en blå våg och några schablonfigurer. Ingen tydlig position. Ingen payoff. Vad fick reklambyrån fakturera för detta?
Adecco, är ett globalt rekryterings och bemanningsföretag som jobbar under parollen, better work, better life. Adecco har också jort reklam som ska vara edgy, bland annat en reklamspot där en äldre lönnfet herre strippar.  Adecco jobbar mycket med att visa ansikten och jobba med slogan som ”

Ditt hårdast arbetande kapital ’rmjukt”. Reklamen ger ingen direkt gåshud, men är det inte nästan alltid bättre att visa ett ansikte rakt och koncist, än tillkrystade schablonbilder?

Academic Works reklamfoton får mig att tänka på Pieter ten Hoopen, som jag intervjuat för Dagens Story. Han säger att reklambyråerna är fega köpare av foto. Inget får sticka ut, det ska vara schabloner och pastischer. Och det är väl just därför Academic Works reklamkampanj känns så irriterande, bilderna sticker ut, men är samtidigt byggda på klyschor.  Nu har jag ägnat en helgtimme åt detta, så någon formavkraft finns i reklamen. Frågan är vilken?


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *