Ikeas och Katitzis enfald och mångfald

Varje dag går jag förbi Katitzis klädaffär på Odengatan. Utanför står en orange gatuskrikare med lätt desperat copy:

 

Hello. Hey

Var inte så svensk!
Kliv in första och inte tionde gången! Ni promenerar förbi. Vi är inte farliga och vi har grymma kläder.
Välkommen!

 

 

Copyn känns in i ryggmärgen. Katitzi vill ha action. De vill ha in Östermalmsvarianten av Svenne Banan i affären utan att göra avkall på sin särart. Kunden är enfaldig och Katitzi har monopol på begreppet mångfald. Ja, hos Katitiz har inte kunderna alltid rätt. I alla falla inte alla som passerar affären.

 

 

Ikea har precis inga problem med att få in kunder i varuhusen.
Den ursvenska möbeljätten kör en kampanj för att slå ett slag för mångfalden. Här är det inte lite tuschpennor och orange kartong från Claes Ohlson, utan finbyrån Forsman & Bodenfors som levererar på temat ”Långe Leve Mångfalden”.

 

Ikea vill göra tricket att tydliggöra att företaget eftersträvar intern mångfald för att kunna möta en mångfaldig målgrupp och samtidigt visa ett mångfaldigt produktutbud (Ikeas produktutbud skapar bilder på ansikten).

Kampanjen går hem i stugorna, den får bra betyg i Dagens Medias mätning Sveriges Bästa Reklam, och den har fått en hel del uppmärksamhet.

Som jag ser det kastar Ikea bort en massa pengar. Ikea har som få lyckats positionera sig som ett demokratisk företag som kämpar för allas rätt att köpa fina möbler billigt. Ikea är ett av företag som vinner i popularitet ju mer företaget kränger. Ikea skäms heller ingenstans för att vara ett svenskt företag.

Utan att ha sett briefen och den interna analysen, tror jag att
Forsman & Bondefors kampanj stökar till Ikeas position:

Genom att ta upp mångfaldsfrågan, kan det uppfattas som om Ikea har ett mångkulturellt problem, som företaget troligtvis aldrig har haft. Och säljer kampanjen möbler? Gör den inte det har den ju ingenting med Ikeas själ att göra. Jag blir inte förvånad om Ikea skrotar eventuella rester av kampanjen.

Resterna skulle i så fall Forsman & Bodenfors kunna skänka till Katitzi, som verkligen behöver slå ett slag gör mångfalden snarare än att slå ner på kundkretsens enfald.

Läs mer här.


Kommentarer

Ett svar till ”Ikeas och Katitzis enfald och mångfald”

  1. Aj… det där var inte vackert… har du varit på CSS-filen? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *