Vem betalar för JMWs pr-tv?

Pr-byrån JMW startar ett eget pratprogram, JMW Talkshow på den egna hemsidan. Tv-programmets sänds varannan torsdag på byråns hemsida. I premiärprogrammet intervjuar de två pr-konsulterna Brit Stakson och Björn Mellstrand en av grundarna av Bonniers debattsajt Newsmill, PM Nilsson. Vem av kunderna som betalar för tv-experimentet och vilka kunder som JMW jobbar med, tas tyvärr inte upp i programmet.

 Programmet är så trevligt ett amatörsänt program kan bli, ojämnt ljud, frågor för de svårast närmast sörjande och lååååångt. Men, det intressanta är att JMW som pr-byrå tar steget ut och börjar producera journalistiskt material.  

 

Tidigare har pr-byråer som JKL och Springtime drivit egna bloggar och Prime PR använder till och från sin hemsida till att ge sin version av verkligheten. Men att två pr-konsulter jobbar som journalister och ställer frågor, hör till undantagen.

 

För en pr-byrå är det förstås a och o att ha koll på medierna eller åtminstone ge kunderna ett intryck av att byrån är initierad. På så vis fyller JMWs pratprogram sina syften, bortsett från att de i övrigt så sympatiska Brit och Björn inte framstår som den svenska mediebranschens allra ljusaste skallar och att man inte precis blir sugen på att köpa medieträning av dem.

 

PM Nilsson, som jagar annonsaffärer till Newsmill, måste förstås ställa upp, han ska ju sälja kommunikationsplats till pr-byråns kunder. Så långt är alla parter på gott humör.

 

MEN:  

 

* Hur mycket högre blir JMWs kundfakturor när konsulttiden för tv-programmet ska hämtas hem och vad tycker kunderna om det? Ett trevligt ämne för nästa program från JMW Talkshow.

 

* Hur många är så mediekåta att de vill agera objekt i JMWs pratprogram?

 

Själv kommer jag från mediehållet och undrar förstås lite gammeldax om JMWs eventuellt dolda agendor:

 

* Jobbar JMW för Newsmill?

* Finns det kundintressen i pratprogrammet?

* Jobbar JMW med att marknadsföra sändningtekniken, Bambuser?

 

Den typen av frågor brukar pr-byråer alltid ducka för med hänvisning till känsliga kunder på ett sätt som aldrig gammelmedia har kunnat göra.

 

Filosofiskt kan frågan ställas om vad som händer när pr-konsulter inte längre nöjer sig med att producera råvaran för journalistik i form av rapporter och pressrellar utan även börjar leverera förädlat material? Men DEN frågan känns passé innan den ens han ställas.

 

JMW Talkshow


Kommentarer

5 svar till ”Vem betalar för JMWs pr-tv?”

 1. Profilbild för Mai Tai
  Mai Tai

  Haha, stoff för nästa UG eller Kalla Fakta?!

 2. Bambuser är ju bra. Det vet du ju själv 😉

 3. Rolf,
  Björn Mellstrand på JMW här. Först och främst välkommen till bloggosfären. Och kul att du har sett JMW Talkshow. Orsaken till att vi testar JMW Talkshow är enkelt – vi som kommunikationsrådgivare måste i möjligaste mån leva som vi lär. Framtiden på nätet är rörlig– då måste JMW också testa för att kunna ge våra uppdragsgivare de bästa råden. Dessutom handlar det om att stilla vår egen nyfikenhet, vår målsättning är att JMW ska vara Sveriges mest nyfikna kommunikationsbyrå.

  På frågan om vem som betalar för JMW Talkshow är svaret JMW. Vi övertygade om att denna investering lönar sig – den bidrar till att stärka bilden av JMW och höja vår egen kompetens. Som du säkert vet har vi ett nära samarbete med Bambuser, men de betalar oss inte för att använda deras teknik. Bambusermobilapplikationen är en aspekt av sändningen som möjliggör direktdialog. Så du och andra kan ställa frågor direkt nästa gång.

  Sen vill jag nog förtydliga att det handlar mer om informella samtal än djuplodande intervjuer. Vi har inga sådana ambitioner. Vi vill föra samtal som är relevanta för oss som arbetar med kommunikation.

  Våra kundfakturor har inte påverkats av att vi börjat med JMW Talkshow. Att vi kompetensutvecklar oss är något som jag tror att våra uppdragsgivare snarare uppskattar.

  Och nej vi jobbar inte med Newsmill. I de fall vi kommer att samtala med uppdragsgivare kommer det tydligt att redovisas.

  Vi håller med om att testsändningen lämnar en hel del att önska. Alla är vi barn i början. Men jag hoppas att du har överseende med detta och tittar nästa gång.

  Rolf, du är för övrigt välkommen att medverka i en kommande JMW Talkshow då skulle vi bland annat diskutera vad som är ett journalistiskt material – en bloggpost? En videobloggpost? Är ett dokumenterat samtal ett journalistiskt material?

  Du finns med på listan över tilltänkta inbjudna. Sen tror vi inte att ”mediekåtheten” är drivkraften att medverka, snarare möjligheten att samtala om något man brinner för eller funderat över vad gäller utmaningar inom kommunikationsbranschen.

  Björn Mellstrand
  VD JMW kommunikation

 4. Lev som man lär och var nyfiken och våga ta nästa steg. Helt rätt av JMW att lite försiktigt tersta på nya vägar. Lycka till framöver!
  mvh Ragnar

 5. […] måste erkänna att jag var skeptisk till profileringen som verkade dyr, sökt och ja, lite fånig. Som att alla medelålders konsulter […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *